ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca este cea mai bine clasată universitate din România într-un top al celor mai bune instituții de învățământ superior din lume.

Clasamentul Ranking Web of Universities (Webometrics) este un top care analizează peste 20.000 de universități din toată lumea.

În acest top, Universitatea „Babeș-Bolyai” s-a clasat pe locul 787 în lume.

Din România au fost analizate 108 universități, informează UBB într-un comunicat de presă.

Au fost luați în calcul următorii indicatori: impactul din mediul online (numărul total de linkuri externe pe care domeniul web al universității le primește de la terțe părți), prezența online (poziția în motoarele de căutare și vizibilitatea globală pe internet), deschiderea (numărul total de documente publicate pe site-uri dedicate, conform Google) și excelența (calitatea articolelor științifice publicate în jurnale internaționale cu impact ridicat, aflate în primele 10% cele mai citate într-un anumit domeniu).

Următoarea cea mai bine clasată este Universitatea din București, pe locul 860.

Urmează Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (locul 879), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (1.289), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (1.345), Universitatea de Vest din Timișoara (1.407), Academia de Studii Economice din București (1.492), Universitatea Politehnică din București (1.553), Univeristatea din Craiova (1.797) și Universitatea Transilvania din Brașov (1.962).

Webometrics este un top realizat de Cybermetrics Lab, un grup de cercetare din cadrul Consiliului Superior pentru Cercetări Științifice din Spania. Clasamentul este realizat începând cu anul 2004.

Ierarhizarea din cadrul acestui top este realizată pe baza datelor web accesibile publicului și rezultatele sunt făcute publice în lunile ianuarie și iulie, în fiecare an.

Universitățile românești apar în clasamentul Webometrics începând cu anul 2007, primele universități incluse fiind Universitatea „Babeș-Bolyai”, Universitatea din București, Universitatea Politehnică din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Academia de Studii Economice.

În ediția curentă a ierarhizării, cea din ianuarie 2016, UBB ocupă, pentru a doua ediție consecutiv, primul loc la nivel național.

Universitatea „Babeș-Bolyai” este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din România, continuatoarea tradiției Universității din Cluj, înființată în anul 1872. Universitatea are peste 39.000 de studenți și oferă peste 100 de specializări.

Universitatea poartă numele bacteriologului român Victor Babeș și pe cel al matematicianului maghiar János Bolyai.

De asemenea, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj – Napoca este instituția de învățământ din România care ocupă cel mai bun loc în topul QS World University Ranking pe discipline (este singura universitate din România care a intrat în primele 150 cele mai bune din lume pentru disciplina „Limbi moderne”).

AICI puteți consulta întregul top Webometrics al celor mai bune universități din lume.