ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un profesor român are o limită minima a salariului brut anual de aproximativ 21 de ori mai mică decât cea a unui coleg din Luxemburg, respectiv 3.533 de euro, față de 72.000 de euro. 

Datele rezultă din raportul 2015-2016 privind salariile profesorilor în Europa, prezentat recent de Comisia Europeană.

În Franța, un profesor angajat în școala primară câștigă cel puțin 24.595 de euro pe an brut, aproape ca un coleg italian, cipriot sau portughez, dar de două ori mai mult decât un profesor estonian, grec sau ceh, arată datele publicate de portalul francez touteleurope.eu

”Acesta este salariul minim pentru profesorii din Europa. Date care ar putea fi surprinzătoare, dar care trebuie legate de costul vieții în diferitele state membre, pentru a fi mai bine înțelese. Salariul unui profesor față de PIB-ul național pe cap de locuitor poate varia foarte mult în Europa: cea mai mare rată este în Portugalia (126,9%), Spania (122%) și Germania (120,9%). Dimpotrivă, în Letonia, Lituania și Slovacia, salariul minim pentru profesori este cel mai mic în comparație cu economia națională (mai puțin de 60% din PIB pe cap de locuitor)", remarcă analiștii francezi.

Mai jos puteți vedea o comparație al salariului minim pentru profesorii din Europa: