ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din anul 2024, diploma de absolvire a liceului și diploma de Definitivat pentru profesori vor conține cod QR, după ce Hotărârea de Guvern pusă în dezbatere în urmă cu 2 luni a fost aprobată, a anunțat Guvernul joi după-amiază, potrivit edupedu.ro.   

De exemplu, în cazul profesorilor care susțin definitivatul în 2024, scanarea codului QR va arăta promovarea examenului, nota, numărul ordinului de ministru care atestă definitivarea, dar și parcursul academic integral al titularului diplomei.

„La inițiativa Ministerului Educației, începând cu anul 2024, ca o dovadă a transformării digitale pe care o traversăm împreună, diploma de absolvire a liceului, precum și certificatul de acordare a definitivării în învățământ urmează să conțină ca element distinctiv și un cod QR, urmând ca această măsură să fie extinsă cu anul școlar următor, adică 2024-2025, pentru toate formularele actelor de studii”, au transmis reprezentanții Guvernului în briefingul de presă de joi, 18 ianuarie.

Formatul diplomei de absolvire ar urma să se schimbe, astfel, pentru elevii care învață în prezent în clasa a XII-a și termină liceul în mai 2024. 

În prezent, o altă Hotărâre de Guvern este în stadiul de proiect, neaprobată, și prevede schimbări similare pentru documentele care țin de învățământul superior: diplomele studenților care termină facultatea din 2025 vor avea cod QR, la fel și diplomele de doctor din 2024.

Prin scanarea codului QR se va accesa o bază de date care va arăta parcursul academic integral al titularului diplomei, sistem care ar urma să fie conectat în acest sens cu Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) – pentru învățământul preuniversitar, și cu Registrul Matricol Unic (RMU) – pentru universități, după cum a explicat pentru Edupedu.ro Robert Berezovski, șef la biroul Acte de studii din Ministerul Educației.

Guvernul a publicat și anexele: sunt 26 de modele de diplome și certificate, însă niciunul nu prevede vreun spațiu pentru codul QR. Noua hotărâre de guvern abrogă HG 461 din 2017, cel mai recent act normativ în acest sens, însă anexele adoptate pe 18 ianuarie sunt identice cu cele prevăzute de HG 461.

Modelele de acte de studii aprobate joi, 18 ianuarie, pot fi consultate aici.