ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Profesoara Adela Stan, care predă Limba și literatura română la un colegiu din Turda, le-a recomandat elevilor săi un film despre poeții Arthur Rimbaud și Paul Verlaine, în care se făcea referire și la relația homosexuală dintre aceștia.

Comisia de Disciplină a Colegiului Național Mihai Viteazul din Turda a decis, zilele trecute, să o sancționeze pe profesoară, după sesizarea unui părinte.

”Doamna profesoară de limba română, Stan Adela, le-a dat temă pentru acasă să vizioneze filmul Total Eclipse, un film cu homosexuali, cu scene de sex și săruturi între bărbați, chiar dacă în film joacă actori celebri. Consider că prin acest film și prin metode pedagogice subtile aplicate de profesoara de limba română, copii sunt îndrumați spre homosexualitate. Consider că fiul meu din clasa a X-a nu este pregătit pentru astfel de scene, nu doresc ca școala să-l educe sau să-l orienteze spre astfel de lucruri împotriva naturii umane (așa văd eu situația cu homosexualii)… prin educația pe care eu am primit-o acasă și în societatea turdeană nu pot să gândesc așa de libertin încât să accept homosexualitatea în casa mea și educația copiilor mei ”, a scris părintele în plângerea depusă.

Comisia a considerat că profesoara și-a încălcat obligațiile de serviciu, constând în ”selectarea de modele sociale relevante pentru sistemul de valori al societății și identificarea și valorizarea posibilităților de învățarea ale elevilor”.

Vizionarea filmului ”Eclipsă totală” (1995, cu Leonard di Caprio) a fost considerată ”nepotrivită vârstei, dezvoltării morale și psihologice a elevilor din clasa a X-a”.