ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liga Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (LS IAȘI) a câștigat definitiv procesul intentat de conducerea Universității „Cuza” prin care se solicita LS IAȘI schimbarea denumirii și a siglei asociației, arată un comunicat primit pe adresa redacției ActiveNews.
 
Instanța a stabilit că denumirea asociației studențești este legală și a apreciat că prin acțiunile Ligii nu a fost afectată imaginea instituției de învățământ superior, problemele din sistemul educațional fiind de interes public. 

Hotărârea instanței mai confirmă faptul că organizația reprezintă interesele legitime ale studenților din universitate. Liga Studenților (LS IAȘI) solicită conducerii instituției să pună în imediată aplicare hotărârea Tribunalului Iași, să recunoască organizația drept legal constituită la nivel de universitate și să își ceară scuze în mod public pentru situația penibilă în care a pus organizația și membrii acesteia în ultimii doi ani. Pentru persoanele care nu vor să admită această realitate există o singură cale: demisia!

În acest sens, cerem demisia prorectorului pe probleme studențești prof. univ. dr. Carmen Crețu, principala autoare a blocajului și a atacurilor Universității împotriva Ligii Studenților, a prof. univ. dr. Cătălin-George Lefter, decanul Facultății de Matematică, care a amenințat studenții cu represiuni din partea Serviciului Român de Informații (SRI) și a Poliției, dacă nu vor renunța la activitatea din Liga Studenților și a prof. univ. dr. Marius Durea, care consideră că studenții nu au dreptul la petiționare.

Pe parcursul ultimilor doi ani și jumătate de la reînființare, Liga Studenților a susținut o intensă activitate civică, sesizând și o serie de nereguli și abuzuri ale conducerii Universității „Cuza”, care a cerut Ligii să își schimbe denumirea, pe motiv că ar prejudicia imaginea instituției. Mai mult, conducerea instituției a cerut Ligii Studenților să își schimbe sigla, care îl reprezintă pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe doborând balaurul, considerând că este un „simbol neadecvat” și că tinerii nu ar avea voie să își asume public lupta împotriva răului cu toate formele sale contemporane de manifestare. Prin cele două cereri ale conducerii instituției s-a încercat șantajarea Ligii Studenților, Universitatea nerecunoscându-le studenților drepturile fundamentale la asociere, liberă exprimare și petiționare. Precizăm că, în ciuda alegerilor pentru funcția de rector din ianuarie-februarie a.c., vechea conducere executivă a instituției își continuă mandatul, până la intrarea în funcție după data de 13 iulie a rectorului ales, prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Mai mult decât atât, în cadrul universității, conducerea instituției a lansat o amplă campanie de dezinformare și denigrare, atât în rândul studenților cât și al profesorilor, spunând că Liga ar fi fost înființată ilegal, fiind o organizație subversivă sau teroristă. Membrii Ligii au fost supuși la diverse presiuni și amenințări pentru a renunța la calitatea lor.

La finalul acestui proces care a durat mai bine de un an și jumătate, instanța a dat dreptate tinerilor din Liga Studenților, respingând apelul conducerii Universității, considerat ilegal și abuziv. Prin hotărârea Tribunalului Iași, care a menținut hotărârea Judecătoriei Iași de anul trecut, s-a confirmat definitiv independența Mișcării Studențești și dreptul studenților de a se asocia neîngrădit în cadrul instituțiilor de învățământ superior.

„Timp de doi ani de zile am fost prigoniți, fiind sub o continuă presiune și amenințare. Nu am mai avut dreptul să ne întâlnim niciunde în spațiile universității, nemaiputând astfel să organizăm evenimente, nici să facem ședințe. Conducerea universității a solicitat mai multor cadre didactice să nu participe la evenimentele noastre și a contactat instituțiile publice din Iași solicitându-le să nu încheie contracte de parteneriat cu noi și să nu ne mai ofere spații, folosindu-și influența pentru a bloca activitatea Ligii, văzând că nu pot să ne înfrângă. Oricine se asocia cu noi era imediat contactat de doamna prorector Crețu, solicitându-se încheierea oricărei colaborări pe motiv că am fost dați în judecată și că nu suntem „agreați” de conducere sau că suntem „scandalagii”. Pentru toate acestea, doamna prorector trebuie să își dea demisia! Am fost amenințați cu exmatricularea, cu presiuni din partea partidelor politice și a altor organizații studențești. În ziua de astăzi, se consideră că dacă nu ești membru de partid sau dacă nu îți închini libertatea unui om influent, nu ai șanse de reușită. Am arătat tuturor că se poate și că cel mai important în viață este să îți menții independența și verticalitatea, indiferent de greutățile care s-ar abate asupra ta!” a declarat Silvian Emanuel Man, președintele Ligii Studenților (LS IAȘI).

„În contextul acțiunilor Universității din ultimii doi ani, de intimdare a membrilor și decredibilizare a imaginii organizației noastre, prin diverse tertipuri de sorginte comunistă, recunoașterea în instanță a numelui și siglei reprezintă garanția unui viitor în care drepturile fundamentale să fie întru totul respectate în mediul academic. Dreptul la asociere, dreptul la imagine, accesul liber la informații de interes public, sunt drepturi care nu pot fi respectate în funcție de bunul plac al reprezentanților unei instituții publice. Această victorie ne determină să luptăm și cu mai multă determinare și curaj, întrucât studenții sunt beneficiarii de drept ai unei educații la cele mai înalte standarde, indiferent de oamenii care se preced, vremelnic, în funcții de conducere!” a declarat Dragoș Bălănici, vicepreședinte educațional LS IAȘI.

„Visul unei studenții frumoase s-a transformat într-un coșmar din care am putut scăpa numai prin luptă. După doi ani în care am fost complet batjocoriți, în sfârșit ieșim biruitori la lumină! În acest sens, tragem un puternic semnal de alarmă și solicităm opiniei publice să se solidarizeze cu problemele din învățământul superior spre a curăți definitiv universitățile de toate reminiscențele comuniste și a asigura o educație sănătoasă tineretului care reprezintă viitorul națiunii române!” a declarat Bianca Stratu, secretar general LS IAȘI.

„Această decizie este o victorie foarte importantă în ciuda tuturor presiunilor făcute de unele persoane din cadrul conducerii Universității „Cuza” de la începutul activității noastre și până în prezent. Toate drepturile care ne-au fost încălcate și îngrădite sunt acum confirmate de către această decizie, chiar dacă ele ne erau deja garantate prin lege. Mai mult decât atât, decizia Tribunalului, ne îndreptățeste pe deplin să solicităm scuzele publice meritate pentru toate amenințările și piedicile pe care le-am primit până în acest moment. Liga Studenților va merge în continuare pe drumul deja bătătorit de înaintașii noștri, pe principii bine stabilite și înrădăcinate. Ne bucurăm pentru că am dorit adevărul și nimic mai mult!” a declarat Ovidiu Comanac, vicepreședinte resurse umane LS IAȘI.

„Liga Studenților a creat un precedent, reușind astfel să scrie o importantă filă de istorie în rândul acțiunilor de poziționare fermă a Mișcării Studențești în fața abuzurilor care se petrec în universitățile din România. Din nefericire, la 26 de ani de la căderea regimului comunist, a fost necesară o hotărâre a unei instanțe care să statuteze că Sfântul Gheorghe nu este simbol neadecvat și că studenții se pot organiza liber în instituțiile de învățământ superior” a declarat Brîndușa Lungu, cenzor LS IAȘI.

Liga Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (prescurtat LS IAȘI) este o organizație studențească independentă, nepartizană și fără afiliere în cadrul federațiilor studențești naționale, cu activitate civică și sindicală, creată pentru a apăra drepturile și interesele studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași prin toate mijloacele legale de care dispune. Organizația a activat în perioada 1989-2001, fiind reînființată în vara anului 2013 de către un grup de studenți. De atunci a desfășurat o intensă activitate cu caracter civic, militând constant pentru refacerea vechiului spirit al mișcării studențești din România.