ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Școala în România a devenit un „banal business”, iar copiii doar o marfă în sistemul educațional, fapt confirmat și de discuțiile părinților pe grupurile WhatsApp, unde cea mai întâlnită întrebare educațională este „cât costă?”, scrie Vasile Ernu într-un editorial pentru Libertatea.

Datele ne arată că, scrie Vasile Ernu, creșterea „analfabetismului funcțional” este legată de proasta finanțare a sistemului, dar mai ales de creșterea imensă a inegalităților economice și sociale. Astfel, explică Ernu, educația devine o marfă privilegiată a celor care și-o permit.

„Cel mai nociv element în sistemul actual educațional este mecanismul de înlocuire a banilor publici cu cei „negri” pompați direct sau indirect. Mecanism susținut nu doar de oamenii din sistem, ci și de părinti. Regimul vechi, cu toate aberațiile lui, investea enorm în educație și totul era gratuit: mai toată generația părinților și fraților mei, venind din medii foarte sărace, au făcut facultăți primind burse și cămin gratuit. Nu aveau bani de școală”, scrie Vasile Ernu.

Acesta arată că vina nu este a copiilor.

Vina o poartă această elită prădătoare post ‘90: toți. Vina o purtăm și noi că-i suportăm. Și gândim aproape ca ei. Poate e timpul unui nou contract social. Poate e timpul să respectăm Constituția care garantează dreptul egal la educație universală gratuită tuturor cetățenilor acestei țări”, subliniază Vasile Ernu.