ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În câteva zile va absolvi clasa a VIII-a cu media 10 Școala Gimnazială „Eugen Ionescu" din Slatina, județul Olt, iar una dintre dorințele sale este să intre cu aceeași medie la liceul dorit, potrivit adevărul.ro.

Rebeca Cecilia Maria Dîrstaru este o adolescentă care deși are o vârstă fragedă, știe ce vrea de la viață.

 „Vreau informatică și, deși pare că nu are legătură cu pasiunea mea de a citi, are legătură cu ceea ce vreau să devin când voi fi mare. La aceste clase intră elevii cu cele mai mari medii", spune Rebeca.

Eleva are diplome de la mai multe concursuri din clasele primare, însă premiul de la Olimpiada Națională de Limba Română, câștigat în clasa a V-a, a făcut-o să aibă o pasiune pentru lectură.

 „Am mai continuat și cu matematica, am obținut rezultate bune, însă trăirea nu se compară", spune Rebeca. După patru ani de la câștigarea premiului, în această vară a ajuns din nou la Iași, la Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu".

Astfel, eleva a câștigat anul premii, în clasa a VII-a fiind din nou prima pe țară.

„Premiul I, obținut la prima participare la olimpiada națională, m-a luat prin surprindere și pe mine. De atunci am început să-mi valorific talentul prin munca de echipă, iar când spun echipă mă refer la profesoara mea, doamna Gabriela Constantinescu, cea care, cum să spun, mi-a clădit aripi literare, așa că în orice colț al lumii aș ajunge, am să mă întorc la această școală, să-i mulțumesc doamnei profesoare", spune Rebeca.

Elava susuține că se simte mult mai atrasă de cărțile care se găsesc în forma clasică și le preferă în detrimentul celor în format electronic.

„Eu, personal, prefer cartea ca atare, forma clasică, deși aș citi și e-book. Însă îmi place să citesc activ, cu creionul în mână. Întotdeauna am considerat lectura ca o călătorie și vreau să nu ratez nimc. Le-aș recomanda colegilor mei să-și formeze un gust în lectură, iar la asta poți ajunge citind mult", spune eleva.

 „Sunt tentată să citesc literatura nouă, însă sunt și conștientă că la baza ei stă literatura clasică. Am avut, de altfel, foarte multe surprize plăcute", povestește Rebeca.

Rebeca nu ar renunța niciodată la pasiunea ei pentru lectură, care o face să se simtă mult mai împlinită decât orice obiect vestimentar.

„Aș renunța cu siguranță la o haină scumpă, pentru că eu consider cartea ca pe o forță vie, care te ia alături de ea într-o călătorie. Te înalță și te definește ca om, de aceea cred că orice carte e frumoasă în felul ei, așa cum orice om are ceva frumos înăuntrul său”, a mai precizat eleva.

„Este un copil special. Ca să vă dați seama cam ce fel de om este, trebuie să vă povestesc prima experiență, la primul concurs. A câștigat, a fost surpinsă, dar imediat m-a întrebat cui ar putea să doneze premiul, pentru că nu pentru bani participă, deși familia nu are venituri extraordinare", spune profesoara ei, Gabriela Constantinescu.