ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce elevii din Prahova participanți la Olimpiada de Limba și literatura română au avut de rezolvat un subiect în care să-și imagineze că sunt personajul ce colectează taxele de la țăranii din romanul „Moromeții” și să redacteze un referat (raport scris) adresat conducerii de partid prin care denunță „calitatea de element dușmănos a lui Ilie Moromete”, iată că și la olimpiada de limba engleză a existat un subiect controversat.

20 de elevi de clasa a XII-a din Bistrița-Năsăud, care au susținut proba locală a olimpiadei de limba engleză, au avut de realizat un eseu după editorialul publicat în The Guardian în 1 februarie, prin care să interpreteze vizita președintelui Klaus Iohannis în Piața Victoriei, în timpul protestelor față de ordonanța de urgență 13/2017.

Inspectoratul spune că alegerea subiectului a fost neinspirată.

"Nu a fost cea mai fericită alegere, este adevărat lucru acesta. Eu cred că profesoara a încercat să fie foarte originală și așa a ieșit acest subiect - complet neinspirat, un subiect care e discutabil, care nu e încă așezat și poate fi interpretat", a comentat inspectorul școlar din Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără.

Profesoara care a propus acest subiect este cadru didactic al Colegiului Național George Coșbuc din orașul Năsăud și predă limbă engleză din anul 2000.
 
"Subiectul 'editorial' e nou apărut în programa de limbă engleză. M-am informat și eu ce înseamnă și ce se așteaptă de la un astfel de text-un text complex, pe o temă complexă, de actualitate. Tot gândindu-mă ce subiect să propun am ajuns la concluzia pentru că este un subiect extrem de discutat și extrem de dezbătut în media cel al vizitei președintelui Klaus Iohannis în Piață Victoriei, deoarece elevii au informații-și naționale și internaționale. Pentru că subiectul a fost foarte cunoscut, și elevii de la țara au acces la aceste informații", a spus profesoara Camelia Burduhos.