ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de persoane s-au adunat în fața Colegiului „Tudor Vianu” din Capitală, pentru a-l susține pe profesorul Severius Moldoveanu, acuzat că și-ar fi umilit elevii. Tinerii și o parte dintre părinți susțin că acuzațiile aduse profesorului sunt nefondate.
 
Potrivit digi24.ro, în fața liceului s-au adunat aproximativ 20, poate 30 de persoane: elevi, părinți dar și absolvenți ai instituției de învățământ. Aceștia au strâns semnături pentru a înainta un memoriu către Ministerul Educației, către Inspectoratul Școlar din Municipiul București și către conducerea liceului, în care vor să sublinieze că nu sunt de acord cu ce se spune despre profesorul lor de matematică.

„Era ora de matematică, iar profesorul Severius Moldoveanu, care a fost și director al instituției de învățământ, ne-a adus tezele. Unii dintre noi au luat note mari, inclusiv zece, alții au luat și note mici. Printre ei s-a numărat și Marcus, băiatul despre care s-a spus că a fost umilit de profesor pentru un punct în plus la teză”, povestește una dintre elevele clasei a X-a.

„Gluma a fost inițiată de cealaltă clasă, pentru că suntem două clase de a X-a, unde un elev l-a întrebat pe profesor dacă îi dă un punct în plus dacă se târăște în genunchi. Evident, răspunsul a fost că nu. Gluma a fost transmisă și la clasa noastră. Când a venit în clasă, noi i-am sugerat lui Marcus, care era nemulțumit de nota 5, să îngenuncheze pentru un punct. Și a făcut-o. Toată clasa a știut că e o glumă, și noi, și domnul profesor”, a continuat tânăra pentru „Adevărul”. Ca urmare 5-ul pe care l-a obținut Marcus în urma testării a fost trecut în catalog fără a fi modificat.   

Tânăra a explicat că elevul care stătea în prima bancă a avut de parcurs o distanță de cel mult un metru până la catedră. „Nici nu a apucat să îl oprească, pentru că a ajuns imediat la catedră. Și profesorul a fost surprins, i-a zis că așa ceva nu se face. Noi am râs, pentru că a fost o glumă bună, și nu ne-a surprins foarte tare, pentru că acestui coleg îi place să atragă atenția”, a mai povestit eleva de la Vianu.

Povestea este confirmată de un alt elev din clasa cu pricina. Acesta a completat că Marcus lipsise o săptămână de la școală și că nu mai știa o parte din materie. Astfel, băiatul era nemulțumit de nota din teză. „I-am spus să îl roage pe profesor în genunchi. Nu l-a forțat nimeni, a fost pur și simplu o glumă între noi. După ce l-a văzut, profesorul i-a spus să se ducă în bancă. Nu i-a dat nici un punct în plus, dar colegul meu nu s-a simțit intimidat sau umilit, asta e clar”, a explicat elevul, sub protecția anonimatului.

Colegiii din clasa lui Marcus îl sprijină acum pe profesorul de matematică. Susțin că sunt pur și simplu șocați de acuzațiile care i se aduc dascălului și speră ca acesta le va preda în continuare chiar și după ancheta făcută de inspectoratul școlar și de Ministerul Educației.

„Concret, scandalul a plecat de la o colegă a cărei mamă a apărut în presă spunând că profesorul de matematică exagerează. Însă vorbim despre o fată care nu învață deloc la matematică. Dacă nu înveți, nu știi să răspunzi. S-a dus și i-a povestit mamei ei, nu știu dacă a fost într-adevăr cu rea intenție, doar că mama ei a pornit apoi un întreg scandal”, au mai povestit tinerii de la Vianu, făcând referire la declarațiile făcute în presă de Luminița Macsim, mama elevei care vrea să își mute fata la o altă școală.
 
De altfel, Luminița Macsim este membru fondator și Director de Admitere al școlii private Little London, la care este angajat profesorul de istorie Marcel Bartic, cel care a scris inițial despre această întâmplare pe rețeaua de socializare Facebook.

Marcel Bartic, profesor de istorie și geografie la școala particulară, a scris joi pe Facebook că un profesor de matematică de la unul „din cele mai prestigioase licee din București, genul cu cifre mari de olimpici”, le-ar fi cerut elevilor care vor să își mărească nota să se târască în genunchi până la catedră.

„Cu ocazia discutării tezei pe semestrul I, evident cu note catastrofale pentru cei mai mulți dintre copii, domn' profesor adresează tacticos un apel celor "doresc să-și mărească nota cu un punct, să se târască în genunchi până la el la catedră". Da, ați citit bine, SĂ SE TÂRASCĂ ÎN GENUNCHI până la el la catedră. În liniștea care s-a lăsat după cugetarea magistrului, unul dintre copii, îngrozit efectiv de perspectiva de a-și pierde locul la acest liceu pentru care ai lui au făcut sacrificii foarte mari, S-A TÂRÂT ÎN GENUNCHI câțiva metri pentru a-i demonstra subspeciei de om că și-ar dori acest punct”, a scris Bartic pe Facebook.

Profesorii și elevii de la Vianu au infirmat însă din start informațiile apărute în mediul virtual. ActiveNews a scris despre acest subiect, demontând acuzațiile lansate de profesorul Bartic.