Eliminarea tarifelor de roaming de la 15 iunie aduce cu sine mai multe capcane, care le pot oferi surprize în facturile la telefonie celor care călătoresc.

Tarifele de roaming au fost eliminate din 15 iunie, în interiorul Uniunii Europene (UE) și țărilor din Spațiul Economic European (SEE). Cu toate acestea, există mai multe modalități în care puteți fi taxat suplimentar, anunță Adevărul.

În primul rând, dacă veți călători în țări din Europa precum Elveția, Andorra sau Insulele Canalului, dar care nu sunt parte nici din UE, nici din SEE, veți fi taxat la discreția operatorilor locali de telefonie.
Mai mult, anumiți furnizori ar putea să nu fie în măsură să susțină comercial furnizarea serviciilor de roaming. Astfel că ei pot solicita și pot fi autorizați de autoritățile naționale de reglementarea, în urma unei analize, să perceapă utilizatorilor o suprataxă în plus față de tarifele naționale, încă de la primul minut/SMS/MB consumat în roaming în UE/SEE. Utilizarea „rezonabilă” O altă capcană care poate duce la suprataxare o reprezintă limitele de utilizare „rezonabilă” a serviciului, care sunt stabilite de operatorul de telefonie.

Potrivit reglementărilor care vor intra în vigoare, pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a roaming-ului în UE/SEE, adică folosirea în alte scopuri decât pentru călătorii ocazionale în afara României, de exemplu utilizarea permanentă în UE/SEE a serviciilor de roaming, orice furnizor poate defini o politică de utilizare rezonabilă a acestui serviciu.

Operatorii români de telefonie mobilă nici nu au așteptat bine implementarea eliminării tarifelor, că au și cerut autorizație pentru a percepe o suprataxă.

RCS&RDS (Digi) este prima companie care deja a trimis o solicitare Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) pentru a o autoriza să perceapă o „suprataxă de sustenabilitate” de la clienți pentru serviciile de roaming în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European, odată cu eliminarea tarifelor de roaming. Autoritatea precizează, într-un comunicat, că analizează solicitarea operatorului. Clienților care depășesc utilizarea rezonabilă a serviciului de roaming în UE/SEE li se pot aplica anumite suprataxe, în plus față de tarifele naționale. Valoarea acestor suprataxe nu poate însă să depășească un anumit plafon.

Se vor putea aplica suprataxe pentru consum abuziv sau anormal în mai multe situații, de exemplu dacă un utilizator nu prezintă, la cererea furnizorilor, o dovadă privind reședința obișnuită sau existența unor legături stabile cu România. De asemenea, dacă, într-o perioadă de monitorizare de cel puțin 4 luni, se înregistrează, pe o anumită cartelă SIM, în mod cumulativ atât consum de servicii mobile (minute, SMS-uri, date), cât și prezență (conectare la rețea) mai mare în roaming în UE/SEE față de nivelul național. Consum abuziv poate fi considerat și dacă o cartelă SIM înregistrează o lungă perioadă de inactivitate și poate fi asociată unei utilizări preponderente sau chiar exclusiv în roaming în UE/SEE. De asemenea, se consideră consum abuziv și dacă un utilizator a cumpărat și utilizat succesiv în roaming în UE/SEE mai multe cartele SIM de la același furnizor.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews