Un robot-paznic a izbit un copil de 16 luni într-un mall din SUA, doborându-l la podea. În loc să se oprească după impact, mașinăria a continuat să avanseze.
 
Incidentul s-a petrecut în Stanford Shopping Center din Silicon Valley. Copilul de 16 luni nu a fost, din fericire, rănit grav în acest incident. „Pur și simplu nu se oprea”, a declarat mama copilului, conform go4it.ro.
 
Robotul, un model Knightscope K5 care cântărește 125 de kilograme, a încălcat astfel prima lege a roboticii enunțată de Isaac Asimov: „Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău unei ființe umane, sau, prin neintervenție, să permită ca unei ființe omenești să i se facă un rău”.

Robotul a fost adus în mall anul trecut pentru o perioadă de teste. K5 se deplasează pe roți și dispune de o serie de senzori și camere care îi permit să se orienteze și să minitorizeze anumite zone. Un astfel de robot costă mai puțin decât un paznic uman. K5 poate fi operat timp de o oră pentru doar 6,25 dolari.

Deocamdată nu se cunoaște contextul în care robotul s-a izbit de copil.

Mall-ul a suspendat robotul până la finalizarea unei anchete. Compania Knightscope și-a cerut scuze familiei copilului și a anunțat că va încerca să afle de ce modelul K5 nu s-a oprit după ce a lovit copilul.