Noul telefon Huawei Mate 30 va fi lansat pe 18 septembrie la München în Germania, beneficiind de sistem de operare propriu, acces la rețeaua 5G și renunțând, în premieră, la suita de aplicații produse de Google.
 
Huawei Mate 30 este primul dispozitiv smart scos pe piață de gigantul chinez după punerea sa pe lista neagră de către Administrația Trump a S.U.A., care a interzis companiilor americane, printre care și Google, să mai vândă produse software sau componente hardware către Huawei, din presupuse motive de securitate. Ceea ce înseamnă că smartphone-ul producătorului chinez nu va avea instalate aplicații precum YouTube, Gmail, Google Maps sau Facebook, dar ar putea rula în continuare un sistem de operare Android open source (liber de copyright), fără aplicațiile menționate, sau propriul sistem de operare, denumit Harmony, informează Mediafax, citând CNN și Reuters.

Compania chineză va lansa cel mai recent smartphone al său, Mate 30, la München în Germania, spre sfârșitul lunii septembrie. Va fi prima serie de telefoane Huawei care intră pe piață de când compania a fost plasată pe lista neagră de comerț a Statelor Unite, care i-au întrerupt accesul la aplicațiile și serviciile Google pentru produsele ulterioare.

Cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume și a doua firmă producătoare de telefoane smart din lume s-a trezit presată de o campanie condusă de S.U.A. împotriva afacerilor sale.

În luna mai, Washington-ul a plasat Huawei pe o listă care interzice companiilor americane să-i vândă tehnologie și produse software, blocând compania chineză în a mai încheia contracte cu furnizori-cheie precum Intel, Micron, Qualcomm sau parteneri software precum Google și Facebook.

Huawei, care anticipase amenințarea, și-a făcut din timp stocuri de componente, dar nu a putut rezerva și produsele software (programe și aplicații). Compania chineză își rezervase licențe Google pentru mai multe modele de telefoane deja scoase pe piață, înainte de a fi plasată pe lista neagră a SUA. Cu toate acestea, noua serie Mate 30 nu figura printre ele.

Huawei a declarat că „ecosistemul Google” - incluzând sistemul de operare Android, care rulează pe majoritatea smartphone-urilor din lume, la ora actuală - rămâne „prima sa alegere”. Cu toate acestea, compania chineză și-a creat propriul ecosistem și sistem de operare, intitulat Harmony, pe care l-a făcut public luna trecută.

Modelul Huawei Mate 30 ar putea rula și cu Android, întrucât sistemul de operare, în sine, este open source (liber de copyright). Doar că nu va avea acces la programele obișnuite din gama YouTube, Google Maps, Gmail, și nici la  Google Play Store, de unde utilizatorii Android pot achiziționa programe noi. Fără aceste aplicații, dispozitivele Huawei devin mult mai puțin atractive pentru utilizatorii de smartphone-uri de pe alte piețe decât cea chineză, unde aplicațiile Google sunt deja restricționate aproape în întregime.

„Comercializarea gamei de telefoane Mate 30 către consumatorii din Europa va fi o provocare majoră pentru Huawei”, este de părere Ben Stanton, analist londonez al firmei de cercetare Canalys. „Excluderea serviciilor Google de pe un smartphone emblematic este fără precedent”

Potrivit acestuia, marea întrebare este dacă dotările tehnice ale aparatului vor fi suficient de puternice pentru a compensa pierderea programelor Google de pe telefon.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews