De anul viitor, copiii sub 16 ani nu vor mai putea accesa rețelele sociale fără acordul părinților. Este una dintre prevederile noului regulament european privind protecția datelor personale, care se va aplica și în România.

Autoritățile speră să-i protejeze astfel pe minori de pedofili, dar și de agresiunile online. Specialiștii spun însă că, în era tehnologiei, accesul la astfel de rețele este foarte greu de controlat, dacă nu imposibil, și că nu exista o soluție reală pentru a identifica părinții care nu respecta noul regulament.

Noua directivă europeană spune clar: copiii sub 16 ani nu-și vor mai putea face conturi pe rețelele sociale, inclusiv pe Facebook, sau nu le vor mai putea accesa fără acordul părinților. Prevederile intră în vigoare, anul viitor, în luna mai.

Noul Regulament UE privind Protecția Generală a Datelor Art. 8: 

„În ceea ce privește oferirea de servicii ale societății informaționale în mod direct unui copil, prelucrarea datelor cu caracter personal este legală dacă copilul are cel puțin vârsta de 16 ani. Dacă copilul are sub vârsta de 16 ani, respectivă prelucrare este legală numai dacă și în măsura în care consimțământul respectiv este acordat sau autorizat de titularul răspunderii părintești asupra copilului.”

Părinții care au copiii sub această vârstă, vor fi obligați să-și dea acordul ca aceștia să folosească rețelele sociale. Altfel, pot fi amendați. Și companiile care nu respectă legea risca amenzi uriașe: procente din cifra de afaceri sau milioane de euro.

Legea europeană spune că fiecare țară își va stabili sancțiunile fie că vorbim de o amendă sau de deschiderea unui dosar de cercetare penală pe numele părinților. De sancțiuni nu va scăpa nici compania care deține rețeaua de socializare. Autoritățile recunosc că va fi foarte greu să depistezi părinții care nu respecta acest regulament. Una dintre posibilități ar fi depunerea unei reclamații împotriva părinților.

De altfel, cei mai mulți părinți spun că nu știu cum vor putea să-și controleze adolescenții:

„Ca părinte nu știu cum se poate controla accesul, păi dacă are telefon ce să-i faci, să îl iei, să-l confiști? Putem să-i controlăm dar mai greu, se duc la școală, intra în contact cu ceilalți copii, este mult mai greu.”, a spus un părinte.

Și în viziunea informaticienilor, controlul parental al adolescenților care folosesc rețele de socializare este aproape imposibil.

„Reglementarea este un pic cam vagă în privința normelor de aplicare. Majoritatea celor care se înscriu declară o vârstă mai mare decât au și atunci pot să o facă fără probleme, dacă un părinte nu folosește un program de control parental părintele nu va ști ce face copilul. Există prevederi, dar ele sunt ocolite ușor.”, a spus Cătălin Anghel specialist IT, conform Știrileprotv.ro.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews