Tabla magnetica este un instrument esential de comunicare, atat in marile companii, cat si in scoli, universitati sau alte situatii care presupun prezentarea, respectiv asimilarea unui numar mare de informatii. Daca te afli in situatia de a sustine o prezentare folosindu-te de un astfel de obiect, fie ca esti profesor, elev, angajat sau manager al unei companii, trebuie sa tii cont de cateva aspecte care te vor ajuta atat din punct de vedere tehnic, cat si pentru a transmite cat mai clar mesajul tau.

In primul rand, atunci cand scrii pe o tabla magnetica, nu trebuie sa folosesti niciodata markere permanente, intrucat cerneala acestora va fi foarte greu de sters. In schimb, utilizeaza intotdeauna markere lavabile. Totodata, nu trebuie sa apesi prea tare pe suprafata tablei sau sa folosesti obiecte ascutite, dar nici sa insisti prea mult cu buretele, pentru a nu provoca zgarieturi si a evita ca cerneala care va patrunde in interior sa fie prea greu de indepartat. Nu in ultimul rand, pentru curatare trebuie folosite spray-uri, bureti sau servetele special concepute, nu carpe sau lavete imbibate excesiv in apa.

De asemenea, pe langa aceste sfaturi tehnice, este foarte important cum prezinti informatiile si cum interactionezi cu tabla magnetica. In acest sens, iti putem oferi urmatoarele sfaturi:

1. Concentreaza-te pe subiect! O tabla magnetica este extrem de utila pentru a-i face pe ceilalti sa inteleaga ideile pe care vrei sa le transmiti, insa te va ajuta mai ales pe tine. In momentul in care incepi prezentarea sau chiar inaintea acesteia, noteaza-ti pe tabla ideile principale sau o schema a subiectelor pe care vrei sa le abordezi.

2. Fii cat mai concis! O tabla magnetica te va ajuta sa iti sintetizezi cat mai bine ideile, intrucat spatiul este limitat, la fel si timpul prezentarii. In cele 10-15 minute in care te afli la tabla, atentia participantilor trebuie mentinuta in totalitate, prin urmare nu insista prea mult pe anumite subiecte, nu iti pierde ideile si noteaza cu marker-ul doar cuvintele importante, nu fraze intregi.

3. Nu uita sa faci fotografii! Odata ce tabla se umple de text, cifre, desene si grafice, poti face o fotografie acesteia si ii poti indemna pe participanti sa faca la fel. Astfel, vei transforma informatiile in "slide-uri", pe care le vei putea reciti, dar si trimite celor care nu s-au aflat in sala in momentul respectiv.

4. Sterge tot ce s-a inteles! Odata ce toti participantii iti confirma ca au inteles ce scrie pe tabla magnetica, sterge suprafata acesteia in totalitate, pentru ca informatiile noi sa fie mai usor de urmarit. Nu este nimic mai derutant decat sa inghesui notiuni noi pe langa cele existente deja.

5. Foloseste accesorii! Nu in ultimul rand, pentru a te asigura ca prezentarea este una cat mai interactiva si reusita, poti folosi accesorii care sa atraga atentia auditoriului. Unul dintre cele mai bune exemple in acest sens il reprezinta post-it-urile, celebrele notite autoadezive multicolore care pot fi lipite pe tabla magnetica, intr-un mod cat mai creativ si eficient pentru a te ajuta sa iti transmiti ideile.