Un expert în dezintoxicare din Marea Britanie a avertizat, într-o conferință pe teme de educație ținută recent la Londra, ca smartphone-urile oferite copiilor la vârste nepotrivite pot avea efecte la fel de negative ca cele ale „unui gram de cocaină", potrivit Go4it.

Mandy Saligari, director la celebra clinică de dezintoxicare Charter, a spus că aplicații precum Instagram și Snapchat pot creea dependență la fel de mare ca alcoolul sau drogurile în rândurile copiilor.

„Mereu le spun oamenilor că atunci când le dai copiilor un smartphone sau o tabletă, le dai de fapt o sticlă de vin sau un gram de cocaină", a declarat Saligari.

Ea spune că a tratat câteva paciente foarte tinere care credeau că este ceva normal să-i trimiți poze nud unei persoane străine, pe care nu o cunoști în realitate.

„Ele nici nu se gândeau la implicațiile care țin de intimitate și securitate ale acestor lucruri", a mai spus Saligari.

Experta i-a rugat pe părinți să ia în calcul nevoile compulsive pe care le generează folosirea unui smartphone de către copii, similare cu cele generate de alcool și droguri.

Potrivit studiilor efectuate până acum, cu cât un copil primește un telefon inteligent mai târziu, cu atât mai bine. Asta deoarece smartphone-urile distrag atenția copiilor de la cel mai important lucru din viața lor, școala, și îi expun la riscuri precum hărțuirea online, sexting-ul sau pedofili.