Studiile recente în privința folosirii smartphone-ului arată că acestea nu provoacă niciun fel de cancer, însă ele afecteaza serios alte funcții ale corpului.

De la probleme ale posturii la altele mult mai serioase precum afectarea vederii sau a metabolismului, toate aceste efecte sunt sintetizate într-un clip de către cei de la AsapSCIENCE, anunță yoda.ro.

Din cele aproximativ șapte miliarde de oameni de pe planetă, aproape șase dețin un un telefon mobil, un rezultant șocant dacă ținem cont de faptul că doar 4,5 miliarde au acces la o toaletă funcțională.

Iată cum te afectează folosirea telefonului mobil:

Dacă stai cu gâtul aplecat câtre telefon timp de câteva ore pe zi își afectează mușchii spatelui, acumulându-se multă tensiune în zona gâtului. Durerile de spate sunt în mare parte cauzate de poziția incorectă pe care o ai atunci când folosești telefonul mobil, tableta și computerul.

Este recomandat să ții telefonul cumva în fața ta, astfel încât să nu mai fie nevoie să te apleci și să te uiți în jos.

Și vederea este grav afectată de faptul că toată ziua stăm cu ochii în telefon sau calculator. Conform unui studiu din SUA, în anii 70, doar un sfert din populație suferea de miopie, iar în zilele noastre aproape jumătate dintre persoane suferă de acest lucru. În unele zone din Asia, există un procentaj de 80-90 la sută din pupulație care suferă de miopie.

Un alt aspect este perceput de schimbările care apar la nivelul creierului, mai ales în cazul unor jocuri care crează impresia câștigării unor recompense după trecerea de fiecare nivel, mesajul fiind asemănător celui provocat de dependența de nicotină sau cocaină.

Din această cauză, 93 la sută dintre tinerii care au între 18 și 29 de ani preferă să uite de plictiseală în fața telefonului în detrimentul altor activități precum citirea unei cărți sau socializarea cu oamenii din jurul lor.

Acest lucruri au dus la crearea termenului de ”nomophobia”, care crează un sentiment de teamă atunci când nu ai telefonul în apropiere.

A te uita la ecranele luminoase, cum sunt cele de la smartphone, laptop, TV, chiar înainte de culcare, se dovedește a fi mult mai rău decât se credea anterior.

Seara, înainte de culacare încă îți verifici emailul, ultima notificare de pe facebook sau orice altceva găsești pe ecranul smartphone-lui tău. Acest lucru spune creierului că încă nu este timpul pentru somn, deci acesta nu va mai secreta melatonina.

Melatonina este hormonul care joacă un rol crucial în starea de sănătate a organismului. În cadrul unui ritm circadian normal, melatonina este secretată de glanda pineală de la nivelul creierului, odată cu lăsarea întunericului.

În acest fel, acest hormon pregătește organismul pentru somn, îndeplinind totodată o serie de funcții care influențează starea de bine și longevitatea.

Dezechilibrele țn producerea melatoninei și în procesul ei de funcționare pot produce efecte devastatoare, de la declanșarea depresiei sau a cancerului, până la speranta de viață diminuată considerabil.

Clipul "cum te schimbă telefonul?" a strâns peste un milion de vizualizări în 3 zile.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews