Jurnalistei Sorina Matei (B1 TV) i-a fost suspendat pentru a treia oară accesul la Facebook, vineri, în urma raportărilor celor care nu agreează investigația sa jurnalistică privitoare la detaliile adopției internaționale a minorei Sorina din Baia de Aramă. ActiveNews anunțase marți cea de-a doua restricționare a liberei exprimări a jurnalistei pe rețeaua de social media. Aceasta anunță că va posta în continuare pe Twitter. 

„Azi mi-au restricționat accesul prin blocarea userului pe pagina jurnalistului Manciu Media Group, înregistrată în UK, aseară au șters a doua oară contul Presa Curată și tot aseară au reactivat vechiul meu cont și pagină, dar care sunt blocate. Sunt pe Twitter, o altă US company”, a declarat vineri jurnalista Sorina Matei pe rețeaua de socializare americană.

Mai mulți jurnaliști din România s-au solidarizat cu Sorina Matei, condamnând încălcarea libertății presei prin suprimarea posibilității de a expune online rezultatele anchetei sale jurnalistice.

„Sorina Matei este blocată total pe Facebook din cauza anchetelor pe care le publică de o săptămână încoace, în cazul fetiței bruscate de o procuroare pentru a fi predată familiei adoptive.

Oricât de puțin v-ar plăcea un jurnalist, oricât de dure ar fi dezvăluirile sale și oricât de mult v-ar zdruncina convingerile, să știți că munca lui merită susținută. A fi jurnalist de investigație înseamnă asumarea unor riscuri uriașe, înseamnă perseverență, fler, surse pentru documente și, nu în ultimul rând, talent. Sunt mulți jurnaliști, dar puțini fac investigații, tocmai pentru că e o specializare grea.

Cred că presa ar trebui să fie solidară în perioada asta pentru că ceea ce se întâmplă Sorinei Matei este o foarte gravă formă de cenzură, chiar dacă Facebook este o rețea privată de socializare și poate impune utilizatorilor regulile sale. A bloca un jurnalist să dezvăluie fapte care încalcă legea este inadmisibil într-un stat democratic, de aceea spun că ar trebui ca jurnaliștii să se solidarizeze. Poate avem acum ocazia să ne reunim și să ieșim de sub influența celor ce ne-au pus pumnul în gură din 2000 încoace. Să promoveze fiecare jurnalist, așa cum poate, ceea ce scrie Sorina Matei bazat pe documente, nu pe bârfe.

Am văzut că Liviu Mihaiu a făcut apel la preluarea subiectelor Sorinei Matei. Eu mă alătur!”, a declarat, vineri, pe Facebook, jurnalista Narcisa Iorga, fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului (C.N.A.). Aceasta făcea referire la o postare de luni a prezentatorului de radio Liviu Mihaiu.

„Sorina Matei este sub asediu fb pentru dezvăluirile făcute în cazul procuroarei cercetată penal în cazul Baia de Aramă și care se pare că este protejată vehement de Sistem. 

Sorina Ruxandra Matei este sub atac cibernetic pt a i se închide toate conturile fb în care scrie despre acest caz.

Chem toți jurnaliștii din Ro să contribuie la protejarea libertății de expresie din Ro! Eu voi găzdui #aici toate dezvăluirile”, a scris luni prezentatorul Liviu Mihaiu de la Radio Guerilla pe contul lui de socializare.
 
Deși susținea că „Nu întotdeauna sunt de acord cu stilul ei sau cu abordările ei jurnalistice, dar este omul care cunoaște culisele Justiției ca nimeni altul în Ro”, Liviu Mihaiu a invitat-o miercuri pe Sorina Matei în emisiunea radio realizată de el de la ora 13:00, unde au discutat pe larg situația minorei Sorina din Baia de Aramă, investigată de jurnalista care poartă același prenume cu fetița adoptată de americani.

Jurnalistei Sorina Matei (B1 TV) i-a fost restricționat în repetate rânduri accesul la mai multe conturi și pagini de Facebook, după ce a publicat rezultatele unei anchete jurnalistice referitoare la dedesubturile controversatei adopții internaționale a minorei Sorina din Baia de Aramă.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews