Tragedia de la Caracal determină Guvernul să ia mai multe măsuri pentru îmbunătățirea sistemului unic de urgență 112, iar identificarea posesorilor cartelelor prepay este doar una dintre acestea. Executivul a adoptat, marți, ordonanța de urgență care permite localizarea mult mai precisă a celor care apelează 112, majorarea amenzilor pentru cei care alertează în mod fals echipajele de intervenție în situații de urgență, precum și cumpărarea cartelelor prepay condiționată de identificarea utilizatorului, informează România Actualități.

Cartelele prepay vor putea fi achiziționate de la 1 ianuarie 2020 doar dacă persoanele interesate vor prezenta un act de identitate. Chiar și cei care posedă deja o cartelă prepay anonimă vor fi nevoiți să își declare identitatea până la 1 septembrie 2020.

„Pentru îmbunătățirea localizării persoanei care apelează serviciile de urgență, prin acest act normativ se instituie obligația furnizorilor de servicii de telefonie mobilă pentru care plata se face în avans de a furniza serviciul numai după ce au colectat datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM, care va beneficia de respectivele servicii. Cu alte cuvinte, cartelele prepay vor fi furnizate doar după ce persoana care le achiziționează prezintă actele de identitate”, a declarat Nelu Barbu, purtător de cuvânt al Executivului. 

Ordonanța de urgență adoptată marți de Guvern prevede și înăsprirea sancțiunilor pentru apelarea nejustificată sau falsă a numărului unic de urgență.

„Cuantumurile amenzii aplicate au fost majorate, minimul a fost majorat de la 500 de lei la 1.500 de lei, iar maximul, de la 1.000 la 5.000 de lei”, a mai declarat Nelu Barbu.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews