Peste 110.000 de români ar fi fost victimele scurgerii de date de la Facebook către Cambridge Analytica, după ce 78 de prieteni comuni ai acestora au instalat o aplicație. Ei se află printre cei peste 87 de milioane de utilizatori Facebook ale căror date au fost colectate de Cambridge Analytica, conform Digi 24.

Potrivit unui răspuns Facebook pentru postul de televiziune , 78 de români și-au instalat aplicația This is your digital life, cea care colecta datele personale și le oferea apoi Cambridge Analytica. Mai mult, alți 112.343 de români care erau în cercul de prieteni ai celor 78 ar fi afectați de această problemă. Datele personale are acestora ar fi ajuns la firma de consultanță britanică

Cu ajutorul acestor date, companiile de consultanță precum Cambridge Analytica pot elabora mesaje personalizate în numele unui partid politic, așa cum s-a întâmplat în Statele Unite și pot influența astfel electoratul.

La nivel mondial, este vorba despre peste 87 de milioane de utilizatori Facebook ale căror date au fost colectate de Cambridge Analytica. Cei mai mulți din Statele Unite, aproximativ 70 de milioane, în timp ce pe teritoriul Uniunii Europene sunt cel puțin 2,7 milioane de utilizatori afectați.