Comisarul european pentru economie și societate digitală, Mariya Gabriel, a afirmat, joi, la Cluj că programul Digital Europe, cu un buget de 9 miliarde de euro, are ca scop crearea capacităților locale în domeniul digital și implementarea tehnologiei digitale asupra serviciilor și afacerilor din societate, informează Agerpres.

La deschiderea Startup Europe Summit 2019, comisarul i-a încurajat pe reprezentanții firmelor de tip startup, veniți la eveniment din 35 de țări, să colaboreze și să profite de oportunitățile deschise în domeniu de Uniunea Europeană.

„Am propus primul program digital european, cu o alocare de 9 miliarde de euro, numit Digital Europe. Se vor face investiții majore în calculatoare, inteligență artificială, cyber security, digital innovation hubs. Nu este vorba doar de cercetare și dezvoltare, ci de creare a capacităților locale la nivelul digital și tehnologie, la nivelul serviciilor și al afacerilor din societate, cu sprijinul unei rețele de hub-uri digitale. Profit de aceasta ocazie pentru a mulțumi președinției europene pentru implicarea în aceste proiect și pentru că au făcut din  economia digitală o realitate”, a declarat comisarul european pentru economie și societate digitală.

Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu, s-a lăudat că dosarul programului Digital Europe a fost finalizat pe parcursul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

„Astăzi comisarul pentru societate digitală, Maryia Gabriel, a anunțat închiderea unui dosar extrem de important, închis de România în februarie anul acesta. Programul Europa digitală, cu o alocare bugetară de 9,2 miliarde de euro, pe perioada 2021-2027, cu alocări pe diferite domenii din zona digitală - și aici vorbim de securitate cibernetică, de promovarea pozițiilor joburilor în înalta tehnologie, de super computer, vorbim de deep learning, vorbim de tot ce înseamnă înaltă tehnologie. Împreună am reușit, cu ajutorul doamnei comisar Maryia Gabriel, să închidem acest dosar, alături de alte dosare și așteptăm să ajungem la un text de compromis și pe celelalte dosare importante pentru atingerea dezideratului pe zona digitală, ceea ce este o piață unică digitală în U.E.", a spus Alexandru Petrescu.

Și Emil Boc a declarat, ca primar al unui municipiu potențial beneficiar al unor asemenea fonduri, că finanțarea prin programul Digital Europe este o oportunitate pentru Cluj-Napoca.

„Din acest program, Europa digitală, Clujul și România vor avea de câștigat. De ce? Vom putea accesa direct bani de la Bruxelles bani pentru ceea ce înseamnă abilități digitale și Maryia Gabriel a spus de mai multe ori și eu am citat, 99% din slujbele viitorului vor presupune abilități digitale, iar 44% dintre europeni astăzi nu au destule abilități digitale sau chiar nu există. Acest program vine în întâmpinarea nevoilor noastre, iar pentru ceea ce este Clujul, gândiți-vă la ce înseamnă inteligență artificială, exact unde dorim să ne dezvoltăm, sau ce înseamnă ecosistemul de inovare, proiectul Cluj Innovation City, cyber security, a treia prioritate și dezvoltarea stratup-urilor. O finanțare de trei ori mai mare decât până acum. Banii sunt acolo, depinde doar de noi să îi atragem în folosul românilor și al clujenilor”, a spus Emil Boc.

Programul „Digital Europe” va asigura finanțare pentru proiectele din 5 domenii: supercalculul, inteligența artificială, securitatea cibernetică, competențele digitale avansate, utilizarea pe scară largă a tehnologiilor digitale la toate nivelurile economiei și societății.

În perioada 21-22 martie 2019 are loc în orașul de pe Someșul Mic evenimentul „Startup Europe Summit 2019”, conferință a Comisiei Europene privind Startup-urile tehnologice, cu tema „Digital Single Market” (Piața Unică Digitală) pentru ediția din acest an. Co-organizatorii locali sunt Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale din România și Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Reuniunea adresată firmelor de tip startup se desfășoară în România pentru prima oară, fiind cuprinsă în calendarul manifestărilor prilejuite de exercitarea de către țara noastră a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews