Justin Rosenstein, omul care a creat în 2007 funcția Like pentru Facebook,  se distanțează de social media și spune că se teme de o „distopie a telefoanelor inteligente”, informează The Guardian.

Bărbatul în vârstă de 34 de ani, fost programator la Google și Facebook, a ajuns să fie convins că toate aplicațiile pot avea efecte psihologice negative asupra oamenilor din întreaga lume așa încât a renunțat la Reddit și la Snapchat și și-a limitat masiv accesul la Facebook. El și-a cumpărat un iPhone și și-a rugat asistentul să creeze o funcție care să-l împiedice să descarce orice fel de aplicație.

„Toată lumea este distrasă. Tot timpul", spune Rosenstein care a ajuns să considere propria creație - ademenitorul Like de la Facebook - un simbol al „pseudo-plăcerii".

Prin această decizie radicală de a spune „adio" oricărui fel de aplicații, Rosenstein atrage atenția asupra unui aspect pe care-l consideră îngrijorător: pe lângă faptul că social media îi face pe utilizatori dependenți influențând sănătatea lor mintală, această preocupare din ce în ce mai mare legată de social media îi face pe oameni mai puțin deștepți.

Există numeroase studii care spun că folosirea aplicațiilor limitează capacitatea de concentrare și influențează scăderea IQ-ului.