Peste 100 de tineri specialiști în domeniul IT s-au reunit sâmbătă, la Palatul Victoria, în cadrul unui maraton digital - GovITHub, având ca obiectiv dezvoltarea de aplicații și soluții software în scopul creșterii calității serviciilor publice și îmbunătățirii relației cetățenilor cu instituțiile statului.

Conceptul evenimentului este cel de "hackaton" — așa cum este cunoscut în mediul profesional de IT. Bursieri și voluntari vor încerca, timp de două zile, să dezvolte prototipuri de proiecte cu aplicații și soluții software.

Printre cei 20 de bursieri de află și Cristina Moga, o tânără ce are în plan dezvoltarea unei aplicații IT intitulate RoadRo. Aceasta ar permite cetățenilor să raporteze abuzuri ale șoferilor (în primă fază parcări ilegale, ulterior încălcări majore ale Codului rutier), dar și semnalarea gropilor din carosabil. Problemele vor fi anunțate prin intermediul unei platforme, asemănătoare "Waze" sau "Civic alert", iar informațiile ar ajunge atât la șoferi, cât și la autoritățile statului, pentru ca acestea să intervină cât mai repede.

"Sunt profesionistă IT, îmi place tehnologia. Până acum am lucrat în mediul privat, în special pentru clienți din străinătate și după 10 ani probabil s-a produs puțină demotivare. Acum mi se pare mult mai important să fac ceva pentru mine, pentru țara mea. Nu mi se pare OK că ne tot plângem. Și eu am fost în situații în care sistemul nu m-a ajutat așa cum mi-am imaginat și mă plângeam. Nu este în regulă, ar trebui să fac ceva și după aceea poate aș avea dreptul să mă plâng", a declarat Cristina Moga, după lansarea proiectului pentru aplicația RoadRo.

Tânăra spune că a aflat de proiectul GovITHub de la televizor, în urma unui anunț lansat de premierul Dacian Cioloș, și este convinsă că va reuși în cele șase luni alocate acestui proiect să dezvolte aplicația RoadRo.

"Cred că pot să amân șase luni planurile din viața privată. Nu e așa de greu. Mă atrage ideea de a face ceva pentru noi, pentru țara noastră. Trăim aici și am putea trăi mult mai bine. Colegii mei par să aibă aceeași gândire. Toți sunt porniți să facă ceva", a adăugat Cristina Moga.

Claudiu Ceia, un tânăr inginer software, a lucrat mulți ani în străinătate, inclusiv patru ani la Facebook, însă a ales să se întoarcă în România, având de gând să dezvolte un start-up în Educație. Până la urmă, s-a alăturat proiectului GovITHub și intenționează să dezvolte o aplicație IT, prin care să fie îmbunătățită relația dintre cetățeni și autorități.

Practic, prin această aplicație oamenii vor fi anunțați de autorități, prin SMS sau mail, atunci când au întârzieri la plata taxelor locale sau le-a expirat valabilitatea actelor de identitate. De asemenea, cetățenii ar putea primi informații privind fenomene meteo extreme sau atunci când se efectuează lucrări publice care îi afectează într-un fel sau altul.

Un alt proiect interesant se numește "Prietenul pacientului" și constă în dezvoltarea unei soluții IT prin care oamenii vor semnala Ministerului Sănătății problemele cu care se confruntă atunci când merg la medic sau sunt internați în spital.

Aplicația a fost imaginată de doi tineri — Ștefan Popa și Lucian Stuparu, care au avut această idee după ce un studiu arăta că 97% dintre români se declară mulțumiți sau foarte mulțumiți de serviciile de sănătate din România, lucru greu de crezut având în vedere situația din spitalele din România. Practic, ei vor ca Ministerul Sănătății să aibă o imagine de ansamblu și reală a problemelor din sistem, cu ajutorul feedback-ului de la pacienți.

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews