Un raport publicat vineri de UNESCO reproșează dezvoltatorilor programelor informatice de asistență vocală că promovează "prejudecăți sexiste" - folosirea din oficiu a vocilor feminine care mimează o "personalitate docilă" - și a recomandat companiilor producătoare să angajeze un număr mai mare de femei în echipele lor, informează AFP, citată de Agerpres.

Raportul "I'd Blush If I Could" ("Aș roși dacă aș putea", intitulat astfel după răspunsul pe care asistentul vocal Siri obișnuia să-l ofere utilizatorilor care îi adresau insulte n.r.) a fost realizat de UNESCO în parteneriat cu Ministerul de Cooperare Economică din Germania și cu coaliția Equals Skills, ce grupează guverne și organizații internaționale care promovează egalitatea de gen în sectorul tehnologiei. 

"Supunerea și servilismul exprimate de atât de multe asistente vocale" sunt "o ilustrare a prejudecății sexiste vehiculate de produsele care folosesc programe de inteligență artificială", au afirmat reprezentanții UNESCO în acest studiu.

Documentul critică în special programele informatice de asistență vocală Alexa (de la Amazon), Cortana (de la Microsoft), Google Assistant (de la Google) și Siri (de la Apple). Autorii acestuia au tras concluzia că majoritatea programelor informatice de asistență vocală sunt înzestrate din oficiu cu nume și voci feminine, asociate unei "personalități docile".

"Sunt mașini ascultătoare și servile, care se prezintă ca niște femei ce intră în casele noastre, mașinile noastre și birourile noastre", a subliniat Saniye Gulser Corat, directoarea diviziei pentru egalitatea de gen din cadrul UNESCO, citată în raport. Aceasta e de părere că "obediența lor programată influențează modul în care bărbații se adresează vocilor feminine și modelează apoi maniera în care femeile reacționează la cereri și în care se exprimă".

Raportul interpretează drept consecințe negative asupra reprezentării femeilor "un model de acceptare și de toleranță a hărțuirii sexuale și a violenței verbale" și modul în care programele informatice de asistență vocală "fac din femei 'chipul' defectelor și al erorilor rezultate din limitările materiale și din programe concepute în principal de către bărbați".

Autorii studiului pretind că aceste "stereotipuri" își au "originea în inegalitatea dintre sexe în materie de educație și în sectorul tehnologic", argumentând că femeile reprezintă doar 12% din totalul cercetătorilor din domeniul inteligenței artificiale și 6% din totalul dezvoltatorilor de software-uri.

UNESCO a recomandat companiilor producătoare de programe informatice să dezvolte o voce "fără gen" pentru aplicațiile lor de asistență vocală și a cerut angajarea unui număr mai mare de femei în echipele dezvoltatoare de software, precum și includerea conceptelor egalității de gen în programele de predare a competențelor digitale.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews