Dispozitivele electronice de fumat iQOS  ar avea capacitatea de a stoca informații despre obiceiurile utilizatorilor, cum ar fi câte fumuri trag pe zi, informează Reuters.

Dezvăluirea a fost făcută de un fost angajat al companiei americane Philip Morris care susține că datele ar putea să fie folosite în scopuri comerciale.

Contactați de Reuters, reprezentanții firmei nu au negat informațiile dar au precizat că datele colectate nu sunt legate de un consumator anume, ci doar de dispozitivul pe care acesta îl folosește.

Mai mult, compania Philip Morris susține că singurul moment în care compania extrage date de pe dispozitiv  este atunci când încearcă să-și dea seama de ce a apărut o funcționare defectuoasă.
 
Spre deosebire de o țigaretă convențională, iQOS este un dispozitiv electronic cu circuite care îi permite să colecteze informații despre utilizator. Acest lucru ar putea da gigantului de tutun o perspectivă remarcabilă asupra obiceiurilor de fumat ale oamenilor.

O companie canadiană specializată în dispozitive de tehnologie inversă spune că iQOS este echipat cu două chips-uri de microcontroler, inclusiv unul care, cu modificări ale dispozitivului, ar putea suporta stocarea informațiilor de utilizare care ar putea fi apoi transmise companiei Philip Morris. Datele extrase ar putea include detalii cum ar fi numărul de fumuri trase de către un utilizator și de câte ori o persoană a fumat dispozitivul într-o anumită zi, spune compania TechiaSights Inc din Ottawa, care a examinat dispozitivele iQOS pentru Reuters.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews