Dispozitivele electronice de fumat iQOS  ar avea capacitatea de a stoca informații despre obiceiurile utilizatorilor, cum ar fi câte fumuri trag pe zi, informează Reuters.

Dezvăluirea a fost făcută de un fost angajat al companiei americane Philip Morris care susține că datele ar putea să fie folosite în scopuri comerciale.

Contactați de Reuters, reprezentanții firmei nu au negat informațiile dar au precizat că datele colectate nu sunt legate de un consumator anume, ci doar de dispozitivul pe care acesta îl folosește.

Mai mult, compania Philip Morris susține că singurul moment în care compania extrage date de pe dispozitiv  este atunci când încearcă să-și dea seama de ce a apărut o funcționare defectuoasă.
 
Spre deosebire de o țigaretă convențională, iQOS este un dispozitiv electronic cu circuite care îi permite să colecteze informații despre utilizator. Acest lucru ar putea da gigantului de tutun o perspectivă remarcabilă asupra obiceiurilor de fumat ale oamenilor.

O companie canadiană specializată în dispozitive de tehnologie inversă spune că iQOS este echipat cu două chips-uri de microcontroler, inclusiv unul care, cu modificări ale dispozitivului, ar putea suporta stocarea informațiilor de utilizare care ar putea fi apoi transmise companiei Philip Morris. Datele extrase ar putea include detalii cum ar fi numărul de fumuri trase de către un utilizator și de câte ori o persoană a fumat dispozitivul într-o anumită zi, spune compania TechiaSights Inc din Ottawa, care a examinat dispozitivele iQOS pentru Reuters.