Autoritățile germane folosesc tot mai mult telefoanele mobile pentru a localiza infractorii, informează Ziarul Românesc

Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV) și Biroul Federal al Poliției Criminale (BKA) trimit mesaje text (SMS) ascunse, care nu sunt vizibile utilizatorului.

În a doua jumătate a anului 2017, BfV a trimis în jur de 180.000 de astfel de mesaje. În aceeași perioadă din anul precedent, BfV a făcut acest lucru de aproximativ 144.000 de ori.

Folosind această tehnică, autoritățile pot afla exact unde sunt telefoanele mobile și pot crea profiluri ale mișcărilor unui suspect. Deși telefonul poate confirma primirea mesajului, SMS-urile rămân nedetectate, deoarece nu sunt afișate pe ecranul utilizatorului.

Și BKA folosește tot mai mult această metodă de supraveghere. În ultimele șase luni ale anului 2017, poliția federală a trimis aproape 22.000 de astfel de mesaje - de peste patru ori mai multe decât în aceeași perioadă din 2016.

Supravegherea a fost extinsă și la scanarea celulelor radio. La cerere, un operator de telefonie poate emite autorităților toate numerele de telefon mobil care au fost înregistrate la un moment dat la o anumită celulă radio. În 2016, BKA a folosit această opțiune o singură dată. În a doua jumătate a anului 2017 - de 376 de ori.

În plus, BKA a utilizat IMSI - Catcher, un dispozitiv pentru interceptarea traficului de telefonie mobilă, precum și a datelor privind localizarea utilizatorilor, de aproape opt ori mai mult în 2017 comparativ cu anul 2016.

Această creștere a supravegherii secrete este îngrijorătoare pentru deputatul Andrej Hunko, membru al Partidului „Die Linke” („Stânga” ), care a declarat că „telefoanele mobile sunt destinate să facă apeluri, nu să-și spioneze proprietarii”.

Acțiunile autorităților publice reduc în mod dramatic încrederea publicului în viața privată digitală, a adăugat Hunko.

Dar André Schulz, președintele Federației Detectivilor Germani (BDK), vede diferit situația: „Astăzi nu există aproape nici o infracțiune penală în care telecomunicațiile să nu joace un rol”, spune Schulz.

Potrivit autorităților germane, utilizarea sporită a tehnologiilor de supraveghere digitală cunoaște o evoluție aparent necesară, având în vedere globalizarea, imigrația și digitalizarea.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews