Serviciile secrete ale SUA au avertizat ferm cetățenii americani să nu cumpere smartphone-uri produse de companiile chineze Huawei sau ZTE, întrucât acestea ar putea fi folosite ca instrumente pentru spionaj, relatează ediția online a postului CNN.

Responsabili din CIA, NSA, FBI și Agenția de Informații a Apărării au estimat, în timpul unor audieri desfășurate marți în fața Comitetului de Informații al Senatului de la Washington, că societățile chineze producătoare de smartphone-uri reprezintă o amenințare de securitate la adresa cetățenilor americani.

Există riscul accesării infrastructurii de telecomunicații naționale de către companii „controlate de guverne străine”, a explicat directorul FBI, Chris Wray.

Huawei este un lider mondial în sectorul echipamentelor informatice, iar guvernul american a interzis deja de ceva timp unor agenții federale să achiziționeze produse ale acestei societăți. Există posibilitatea unor modificări de tip malware sau de furt de informații, precum și de efectuare a unor operațiuni de spionaj nedetectate, a mai spus Chris Wray.

Congresul american a emis în anul 2012 un raport în care atenționează că respectivele două companii chineze trebuie privite „cu suspiciune”. Dar ambele au contestat la acea vreme concluziile acelui raport, Huawei calificându-le drept „nefondate”.