Un tribunal de la Berlin a stabilit că este ilegală utilizarea de către Facebook a datelor personale ale membrilor săi și că rețeaua de socializare nu și-a informat în mod adecvat utilizatorii cu privire la modul în care le utilizează datele, a anunțat un grup german de apărarea a drepturilor consumatorilor, relatează Reuters, citat de Ziarul românesc

Parametrii prestabiliți ai Facebook și unele dintre condițiile sale de utilizare contravin legilor cu privire la consum, iar tribunalul a conchis că anumite dispoziții referitoare la consimțământul utilizatorului cu privire la datele sale sunt invalide, a explicat Federația organizațiilor consumatorilor germani (VZVB).

„Facebook ascunde parametrii prestabiliți care nu respectă viața privată în centrul său de confidențialitate și nu furnizează suficiente informații pe această temă, atunci când utilizatorii se înregistrează. Acest lucru nu răspunde exigențelor unui consimțământ în cunoștiință de cauză”, a declarat Heiko Duenkel, însărcinat cu contencioasele la VZVB.

VZVB a publicat pe site o copie a hotărârii.

Un purtător de cuvânt al tribunalului a confirmat că s-a pronunțat o hotărâre, însă nu a dorit să spună mai multe.

Grupul american și-a anunțat intenția de a face apel, în contextul în care mai multe elemente ale hotărârii îi sunt favorabile.

Într-un comunicat, prima rețea de socializare din lume afirmă că a procedat deja la modificări importante în privința condițiilor de utilizare și a parametrilor săi în domeniul protecției datelor, după deschiderea dosarului, în 2015.

„Lucrăm din greu pentru a ne asigura că condițiile noastre de utilizare sunt clare și ușor de înțeles și că serviciile oferite de Facebook sunt deplin conforme cu legile”, a subliniat grupul.

În plus, Facebook își va actualiza condițiile de utilizare cu privire la protecția datelor și cu privire la serviciile sale, cu scopul de a se conforma noilor reguli europene care vor intra în vigoare în iunie.

La sfârșitul lunii decembrie, Facebook a fost acuzat de abuz de poziție dominantă de către Biroul german contra cartelurilor, care i-a reproșat – la prezentarea primelor rezultate ale unei anchete lansate în urmă cu 22 de luni – că a cules datele utilizatorilor săi fără consimțământul acestora.