Utilizatorii care se joacă pe dispozitivele mobile se expun riscului de a fi ascultați, dacă acordă drepturi de acces la microfonul telefonului sau tabletei.

Faptul că intimitatea este aproape inexistentă în era aplicațiilor și a smartphone-urilor și că dezvoltatorii de aplicații își pot asculta utilizatorii dacă aceștia din urmă nu sunt atenți și nu știu să-ți configureze dispozitivele nu este o noutate.

Însă, o investigație publicată de The Times oferă mai multe informații care ar trebui să îngrijoreze utilizatorii și să-i determine să fie mai atenți când vine vorba de aplicațiile și jocurile pe care le instalează.

Conform celui mai vechi ziar din Marea Britanie, înființat în 1785, peste 250 de jocuri din Google Play Store monitorizează sunetele captate de microfoanele dispozitivelor pe care sunt instalate.

Numărul real al jocurilor și aplicațiilor care fac acest lucru ar putea fi, în realitate, mult mai mare. Cele aproximativ 250 de jocuri au identificate prin intermediul unui singur instrument comun folosit și datorită faptului că nu ascund acest lucru.

Monitorizarea poate fi realizată, în unele cazuri, în fundal, chiar și atunci când jocul respectiv nu rulează. Mai mult, nu doar Android-ul este vizat, multe din jocurile identificare având versiuni pentru iPhone și iPad.

Monitorizarea sunetului nu este, însă, făcută pentru ascultarea utilizatorului, ci pentru a identifica filmele și emisiunile TV, respectiv reclamele la care uită utilizatorul, evident, în scopul targetării mai eficiente a reclamelor afișate pe telefon sau tabletă.

Atât Google, cât și Apple își avertizează utilizatorii cu privire la drepturile de acces pe care le cer aplicațiile instalate. Concret, în acest caz, utilizatorul ar rezolva problema blocând accesul la localizare și microfon a jocurilor.