Hackerii dezvoltă mereu viruși noi prin care blochează sistemele de operare și cer răscumpărări de sute sau mii de euro. Cea mai nouă amenințare se numește Petya.

Acest virus nu codează doar anumite fișiere ale utilizatorului, ci blochează întreg hard-disk-ul. Victima nu poate recupera nimic și este nevoită să șteargă întreg sistemul ca să scape de amenințare. 

Liviu Arsene este expert în securitate cibernetică și a analizat virusul. Spune că programul este extrem de periculos și că va ataca și instituții ale statului sau mari corporații.

„De cele mai multe ori, vectorii de infecție sunt aceiași. Utilizatorii sunt infectați atunci când vizitează site-uri care exploatează vulnerabilități în browser, când dau click pe reclame dubioase sau atunci când accesează atașamente din emailuri infectate. Se exploatează curiozitatea utilizatorului”, spune Liviu Arsene.

Virusul este programat să-l ghideze pe utilizatorul infectat către opțiunile de plată. Are chiar o numărătoare inversă. Dacă timpul se scurge, iar răscumpărarea nu este plătită, suma cerută se dublează. Plata se poate face prin transfer de pe cardul de credit sau prin bitcoin, moneda virtuală preferată de hackeri.

Statistic, cel puțin jumătate dintre victime au plătit răscumpărarea. Specialiștii avertizează însă că plata nu garantează și deblocarea fișierelor.

Producătorii de antivirus au dezvoltat deja un antidot pentru Petya, care ar trebui administrat computerului înainte ca virusul să fie instalat, potrivit digi24.ro. Dacă sistemul este infectat, nici un antivirus nu mai poate salva datele criptate. Experții susțin că în următoarea perioadă hackerii vor încerca să-și distribuie softul prin mesaje email sau pagini de internet clonate, în întreaga lume.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews