ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


27 de persoane, trimise în judecată de DNA Alba Iulia pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, au fost achitate, luni, de Tribunalul Alba, pe motiv că fapta în cazul lor nu mai este prevăzută de legea penală ca urmare a deciziei CCR, decizia nefiind definitivă, conform Mediafax.

 Între cei 27 de inculpați se numără foști angajați ai BCR Sucursala Alba Iulia și oameni de afaceri, trimiși în judecată pentru mai multe infracțiuni, fiind achitați pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Alba, Sorina Cristorian, a declarat că zece inculpați au fost achitați pentru infracțiunea de abuz în serviciu, iar alți 17 au fost achitați pentru complicitate la abuz în serviciu. Totodată, în acest dosar, patru persoane au fost achitate pentru spălare de bani.

În minuta postată pe portalul Tribunalului Alba se arată că inculpații, trimiși în judecată de DNA Alba Iulia, au fost achitați în urma deciziei Curții Constituționale nr. 405/2016. Hotărârea Tribunalului Alba nu este definitivă, ea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Competența de soluționare a apelului revine Curții de Apel Alba Iulia.

 Tribunalul Alba a disjuns cauza, iar o parte din inculpații în acest dosar vor fi judecați pentru infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA Alba Iulia, în perioada 2004-2010, în baza unei rezoluții infracționale unice, mai mulți inculpați, și-au încălcat atribuțiile de serviciu cu prilejul activităților de aprobare a creditelor și/sau tragerii sumelor de bani aprobate în ceea ce privește firmele administrate sau reprezentate de ceilalți inculpați.
Acest lucru s-a materializat prin depășirea competenței de aprobare, acceptare de documentații incomplete, neconstituirea și raportarea către centrala BCR SA a unor firme ca debitor unic față de care banca înregistra expunere, acordarea de punctaje care favorizau clientul pentru eludarea condițiilor de acordare, neverificarea îndeplinirii de către solicitanți a condițiilor impuse de normele bancare pentru încheierea convențiilor de creditare precum și a destinației sumelor acordate, nerespectarea condițiilor pentru reactivarea și restructurarea creditelor, neurmărirea derulării creditelor de la acordare până la rambursarea integrală, obținând astfel un folos material necuvenit pentru acestea, corelativ cu producerea unui prejudiciu in patrimoniul unității bancare, arată DNA Alba Iulia.

Un număr de 56 de credite, acordate de Centrul de Afaceri Corporate Alba Iulia al BCR SA unui număr de 34 de debitori persoane juridice, au fost acordate cu încălcare gravă a normelor și instrucțiunilor de lucru în vigoare (Regulamentul Intern, Normele și Procedurile specifice activității de creditare corporate), prin depășirea limitelor de autoritate, atât din punct de vedere valoric cât și din punct de vedere al naturii operațiunii, respectiv prin sprijinirea debitorilor în vederea obținerii unor astfel de credite prin prezentarea la bancă a unor documente în fotocopie, fără a fi certificate pentru conformitate cu originalul, documente care în urma cercetărilor s-au dovedit a fi false.

Banca Comercială Română s-a constituit parte civilă în cauză cu echivalentul în moneda națională a sumei de 11.336.000 euro, reprezentând prejudiciu efectiv produs și beneficiu nerealizat, urmând ca pe parcursul procedurilor sa reactualizeze valoarea prejudiciului.