ACTUALIZARE 17:00 Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) anunță începerea unei anchete interne la Penitenciarul Jilava, după moartea fostului judecător Stan Mustață, aflat în detenție pentru luare de mită.

Fost judecător la Curtea de Apel București, Stan Mustață a murit miercuri seara, la Penitenciarul Jilava, în urma unui infarct miocardic. Anunțul a fost făcut la Antena 3, de către avocata sa, Lorette Luca, care a spus că fostului judecător i s-a făcut și mai rău, el având blocaj renal, și a fost „plimbat prin trei spitale”. La ultimul dintre acestea, s-a decis să i se facă dializă, însă inima sa a cedat, iar Stan Mustață a făcut infarct și a decedat.

Lumea Justiției susține că „Judecatorul Stan Mustata a fost ucis in data de 8 august 2018, la fix 4 ani dupa ce, in 8 august 2014, lotul lui Dan Voiculescu a fost condamnat la ani grei de puscarie. Calvarul lui Mustata a inceput dupa ce DNA l-a scos in catuse din procesul Telepatia, pentru ca nu a vrut sa-l execute pe Voiculescu. Lumea Justitiei solicita arestarea de urgenta a criminalilor care au tinut un om grav bolnav dupa gratii si nu au luat in seama actele sale medicale.”

ImunoMedica

Știrea inițială


Fostul judecător Stan Mustață, aflat în închisoare pentru luare de mită, a murit, miercuri, la Spitalul 'Carol Davila', în urma unui infarct miocardic, a declarat, joi, pentru Agerpres, avocata lui, Lorette Luca, care a precizat că va face plângere penală împotriva conducerii Penitenciarului Jilava și sesizare la Ministerul Justiției (MJ) cu privire la situația din penitenciare.

Luca a menționat că a fost anunțată de soția lui Stan Mustață miercuri seară.

Comentând decesul lui Mustață, fostul ministru Adrian Severin a declarat că magistratul a fost asasinat.

„Mi-a arătat fericit scrisoarea prin care CEDO îl anunța că după evaluarea preliminară preluase judecarea cazului său (acum, în urma decesului, rămas fără obiect).

Nu era înger, dar nu a vrut să fie diavol. A ajuns deținut politic pentru că a refuzat să facă parte din plutoanele de execuție ale mafiei băsiste.

Când a fost dată publicității înregistrarea, necontestată, în care Traian Băsescu povestea cum i s-a raportat eliminarea sa, sub pretextul unor acte de corupție, din completul care urma să îl execute pe profesorul Dan Voiculescu, pentru a se asigura condamnarea acestuia din urmă de către judecătoarea Camelia Bogdan, Stan Mustață a sperat că are proba care să permită revizuirea deciziei în baza căreia el însuși fusese încarcerat pentru ani mulți. Acțiunea în revizuire, în mod normal admisibilă fără probleme, a fost respinsă fără ezitări de judecătoarea Cristina Arghir, de la ÎCCJ, pe care cândva o ajutase în carieră.

Era vorba despre acel tip de revizuire pe care ministrul Tudorel Toader, neavând curajul să propună amnistia, intenționează să o folosească pentru a face dreptate celor condamnați politic pe bază de informații secrete furnizate de SRI și ascunse apărării. Moartea lui Stan Mustață, după eșecul acțiunii sale în revizuire, dovedește nerealismul acestui proiect.

Cum să judece drept cei care au judecat strâmb cu bună știință; nu din lipsă de probe, ci din ordin politic?! Cum să judece drept judecătorul care știe că procedând astfel va ajunge el însuși în închisoare?!

Până când justiția să îndrepte efectele propriilor crime judiciare, ea trebuie supusă unui amplu proces de lustrație, toți cei implicați în acte de încălcare a drepturilor omului trebuind îndepărtați din magistratură. Între timp, amnistia generală a tuturor celor condamnați după 2009 ca urmare a rechizitoriilor DNA și DIICOT rămâne unica soluție pentru anularea condamnărilor politice.

Judecătorul Stan Mustață putea fi eliberat de mult. Măcar și printr-o grațiere individuală. Mai mult decât un act de dreptate, ar fi fost un act de omenie. Nu s-a dorit. El înțelesese că, de fapt, nu fusese condamnat la închisoare, ci la moarte. Mi-a mărturisit-o. Știa prea multe.

Avem de a face cu o crimă judiciară calificată. O crimă având drept complici lașitatea guvernanților de după 2016, care pentru liniștea lor au preferat moartea unui nevinovat, opoziția parlamentară și boicotul prezidențial îndreptate împotriva oricărei reforme a justiției selective, precum și instigatorii și organizatorii Mișcării #rezist.

"Industria anticorupției ucide!” "Justiția selectivă ucide!” Nu la figurat, ci la propriu.

Într-o lume normală părtașii la această crimă trebuie judecați și condamnați. Pentru moment condițiile ca o asemenea judecată să aibă loc nu sunt coapte. Sunt convins însă că va veni vremea dreptății și criminalii în robe, ca și patronii lor, vor ajunge în boxa acuzaților.

Atunci vor da vina unul pe altul; vor pretinde că nu au știut; vor susține că ei înșiși au fost supuși presiunilor și s-au temut pentru familiile lor; vor insista că omul a fost un păcătos; vor striga că moartea a avut cauze naturale și că mortul este vinovat pentru a nu fi putut rezista încă puțin. Nici o astfel de apărare nu va șterge însă adevărul crimei de pe această tragică pagină de istorie românească.

Vineri 10 august 2007, ziua înmormântării după tradiție a judecătorului Stan Mustață, mitingul diasporei (ce aberație!) va fi, în urma morții acestuia, un miting în susținerea crimei politice. Un alt act criminal, deci.

Văd aici mai mult decât o coincidență: un semn dumnezeiesc. Întrebarea este câți va trebui să mai murim până când valul dreptății populare să se ridice și să măture această alcătuire mafiotă care numai stat național, stat democrat și stat de drept nu se mai poate numi?

Astăzi toate instanțele judecătorești din România ar trebui să arboreze drapelul național în bernă și să păstreze un moment de reculegere. Nu numai în amintirea celui care a fost judecătorul Stan Mustață, ci și a ceea ce ar fi putut fi și ar fi trebuit să fie justiția română.

Dumnezeu să odihnească sufletul frământat al sărmanului judecător Stan Mustață!

Fie ca moartea lui să contribuie la redeșteptarea neamului românesc!"