ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Anchetatorii de la Crimă Organizată au suferit o înfrângere dureroasă într-un dosar de trafic de droguri în care inculpat a fost un tânăr pe care l-au urmărit pas cu pas mai multă vreme, informează Ziarul de Iași.

Eusebiu Zavache, un tânăr de 30 de ani plecat de ceva vreme din țară, a fost achitat definitiv, la finele săptămânii trecute, în ciuda susținerilor procurorilor DIICOT că s-ar fi ocupat cu vânzarea de ecstasy. 

În ianuarie 2016, Zavache a fost trimis în judecată, după trei ani de la începerea urmăririi penale, de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-DIICOT - Serviciul Teritorial Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, prev. de art.2 alin.2 din Legea nr.143/2000 republicată, cu aplicarea art.35 alin.1 din Noul Cod Penal și art.5 din Noul Cod penal.

Anchetatorii de la Crimă Organizată i-au imputat trei tranzacții cu droguri, cumpărători fiind investigatori sub acoperire. „S-a reușit cumpărarea unui număr total de 24 (douăzeci și patru) comprimate ecstasy - 3 (trei) acte materiale, de la inculpatul Zavache Eusebiu, de către investigatorii și colaboratorii sub acoperire, autorizați în cauză", acuzau procurorii, care au invocat în rechizitoriu că faptele ar fi fost comise în ianuarie și februarie 2008.

Zavache nici măcar nu s-a prezentat la proces. În luna aprilie a anului trecut, Tribunalul Iași a dispus achitarea lui. D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iași a făcut apel, dar la 18 mai a.c. acesta a fost respins, ca nefondat, de Curtea de Apel Iași.  

Instanța a dispus achitarea deoarece, deși investigația a durat în jur de 8 ani, procurorii nu au adunat ca probe decât mărturiile date de proprii investigatori sub acoperire, și acelea consemnate la trei ani de la momentul presupuselor fapte. 

Respectivele tranzacții nu au fost filmate, oamenii legii nu au realizat vreun flagrant, nu au cerut interceptarea telefoanelor presupusului traficant și nici nu au audiat persoane din mediul infracțional cu care se presupune că ar fi interacționat Zavache. Astfel, invocând și jurisprudența CEDO, judecătorii au considerat că simplele declarații ale investigatorilor sub acoperire și ale colaboratorilor acestora nu sunt suficiente pentru a putea fi pronunțată o condamnare.

„Instanța reține că tocmai lipsa unor probatorii ce se impuneau a fi efectuate la momentul constatării faptelor și făptuitorilor și care nu mai puteau fi realizate ulterior în alte faze procesuale, fac imposibilă pronunțarea unei soluții de condamnare a inculpatului, în contextul în care probele sunt incerte, incomplete, pot fi interpretate în mai multe feluri, în raport de împrejurările concrete de fapt”, au motivat judecătorii.

E doua decizie de acest fel pe care o iau instanțele ieșene într-un dosar de trafic de droguri, scrie Ziarul de Iași. 

Recent, tot într-un dosar al DIICOT, judecătorii au dispus achitarea unui ieșean pe nume Constantin Iliuță după ce au considerat că procurorii nu au adunat suficiente probe pentru a demonstra că acesta se ocupă cu traficul de stupefiante.