ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UPDATE 17.30 Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a anunțăt, prin intermediul unui comunicat de presă, că, în anul 2002, a fost emisă o decizie de neapartenență/necolaborare cu Securitatea ca poliție politică în cazul guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

„În privința verificării domnului Mugur Isărescu, la data de 21.05.2002 Conegiul CNSAS a emis Decizia nr.40 de neapartenență/necolaborare cu Securitatea ca poliție politică.

Documentele invocate de cotidianul România Liberă au fost transferate către arhiva CNSAS după intrarea în vigoare a OUG 24/2008, aprobată cu modificări și complementări prin Legea 293/2008.

Ca urmare a schimbării cadrului legal de funcționare al CNSAS, prin OUG 24/2008, reverificarea domnului Mugur Isărescu nu mai este posibilă în condițiile legii. Calitățile deținute de domnia sa, cea de guvernator al Băncii Naționale a României și cea de membru al Academiei Române, fac obiectul verificărilor la cerere”, spune comunicatul CNSAS.

Reverificarea persoanelor, pentru care CNSAS s-a pronunțat printr-o decizie de neapartenență/necolaborare cu fosta Securitate, nu mai este posibilă decât dacă sent indeplinite condiții cumulative prevăzute în normă, după cum urmează: „În cazul în care, urmare a preluării prevăzute de art.31, rezultă documente și informații noi și neprocesate cu privire la calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia a unei persoane pentru care a fost emisă anterior prezentei ordonanțe de urgență (n.r. - OUG 24/2008) o decizie de neapartenență sau de necolaborare cu Securitatea, dacăpersoana face parte din categoriile persoanelor verificate din oficiu, CNSAS inițiază și aplică, în mod corespunzător, procedura cuprinsă în prezenta ordonanță de urgență”.

Știrea inițială

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, ar fi turnat la Securitate sub numele de cod „Manole".

Dezvăluirile au fost făcute de cei de la România Liberă, potrivit cărora, actualul guvernator al BNR se afla sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe.

Mugur Isărescu se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe, iar misiunile lui „Manole” ar fi vizat diplomați străni, în special britanici sau americani. Nici colegii acestuia de la Institutul de Economie Mondială nu scăpau de notele sale. Printre aceștia se numără și Eugen Dijmănescu.

Într-o notă dată în 1986, „Manole” a vorbit despre un eveniment pretrecut în viața sa, iar cu această ocazie și-a dat adresa de domiciliu. În alt document, datat din anul 1979, aceeași adresă fusese atribuită unui angajat al Institutul de Economie Mondială - Isărescu Constantin Mugurel.

Întrebat recent despre activitatea sa dinainte de 89, Isărescu a negat că ar fi făcut poliție politică.

„Când am devenit prim-ministru, am cerut explicit să se analizeze activitatea institutului. Concluzia acelei analize a fost una clară: că nu e vorba de așa ceva! Orice eventuală altă așa-zisă referință nu poate fi decât un prefabricat, așa cum au fost multe pe această temă din 1989 încoace. Așa că eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lunga listă de strădanii de a fi acuzat cu orice preț de către aceeași oameni care și-au făcut un subiect cotidian din persoana mea”, a declarat Isărescu, potrivit bnr.ro.

Isărescu este cel mai longeviv șef al unei bănci centrale din Europa fiind numit la șefia BNR în urmă cu 27 de ani, din 1990. Isărescu a îndeplinit și funcția de prim-ministru al României în perioada decembrie 1999 - decembrie 2000.