ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În toamna anului 2013, DNA anunța instrumentarea unui dosar în care, Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor și fost europarlamentar PNL, era acuzat de trafic de influență, pe motiv că ar fi primit bani de la afaceristul Nelu Iordache, denunțător in cauza alături de Tudor Bohalteanu, fost consilier al lui Silaghi.

Timp de aproape cinci ani, cauza a stat „în lucru” la DNA, pentru ca într-un final ea să fie închisă. În 31 ianuarie 2018, procurorul DNA Marin Nicolae a dispus soluția de clasare față de toate acuzațiile aduse lui Ovidiu Silaghi, în baza art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penală - „fapta nu există”, informează Lumea Justiției.

Astfel, în toamna anului 2013, DNA a emis mai multe comunicate de presă privind începerea urmăririi penale și solicitarea ridicării imunității, precizând că Ovidiu Silaghi este acuzat de trafic de influență. Una dintre acuzații era aceea că: „În cursul anului 2012, SILAGHI OVIDIU IOAN, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Iordache Nelu, administrator al SC Romstrade SRL, ca o companie de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache Nelu să deschidă noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinații din Europa, în schimbul exercitării, de către ministru, a influenței sale asupra unor funcționari din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A. (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor) astfel încât C.N.A.D.N.R. S.A. să efectueze în termen plățile aferente contractelor încheiate cu SC Romstrade SRL și pentru continuarea derulării contractelor, în condițiile în care erau înregistrate întârzieri în execuția lucrărilor. Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru susținerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului”.

Procurorul DNA, Marin Nicolae, susține altceva în ordonanța de clasare din 31 ianuarie 2018, publicată în exclusivitate de site-ul juri.ro: „Cercetările efectuate nu au relevat cauzei probe din care să rezulte că deschiderea unor astfel de curse aeriene de către SC Blue Air Transport Aerian SA s-a făcut la solicitarea expresă a ministrului Silaghi Ovidiu Ioan și în vederea asigurării capitalului politic pentru numitul Ștef Adrian. Probatoriul administrat în cadrul cercetărilor nu a reliefat faptul că suspectul Silaghi Ovidiu Ioan, cu ajutorul suspectului Span Remus Vasile, a obținut pentru sine ori pentru Ștef Adrian – președintele Consiliului Județean Satu Mare un folos necuvenit sub forma unui capital politic câștigat de acesta în urma deschiderii unor curse aviatice ale companiei SC Blue Air Transport Aerian SA de pe aeroportul din Satu Mare”. 
 
Articolul integral este AICI.