ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alexandru Cumpănașu, unchiul fetei ucise la Caracal, a povestit vineri reporterului Pro Tv cum a resimțit familia șocul acestei dramatice întâmplări, faptul că polițiștii au pierdut 6 ore cu intervenția, timp în care victima era încă în viață, și că va depune plângeri penale împotriva tuturor reprezentanților instituționali răspunzători de eșecul operațiunii de salvare.

Întrebat cum a aflat de răpirea nepoatei sale, acesta a răspuns că a fost anunțat de rude, cu întârziere, și că își reproșează că nu a putut interveni mai devreme pentru a face mai multe.

„M-a anunțat familia, mama mea. Părinții fetei, rudele noastre m-au anunțat că a fost răpită. Ce-i drept, și pe mine m-au anunțat târziu și am putut să fac foarte puține. Am o stare de vinovăție din acest punct de vedere, poate puteam să fac mai multe dacă aflam mai devreme. Nu că ar fi contat, după cum se vede, autorităților le pasă cam zero de cetățenii lor. Dar, am aflat de la familie, ca să vă răspund pe scurt”, a declarat Alexandru Cumpănașu reporterului ProTv.

Întrebat dacă Alexandra Măceșanu a apucat să-și sune familia, unchiul victimei a negat, spunând că fata a sunat doar la numărul unic de urgență.

„Ea nu și-a sunat familia, a sunat la 112. Vedeți, încrederea asta, hai să sun la poliție pentru că mă ajută. A sunat de 3 ori, a vorbit 20 de minute. 20 de minute! Iar deștepții de polițiști nici măcar n-au făcut confruntarea vocii până la o anumită oră, atunci când le-am sugerat să facă acest lucru, adică măcar să-l ia pe tatăl său și să spună dacă este sau nu este aceeași persoană. Pentru că nu credeau că este ea. Așa spuneau, că nu știu dacă este ea, că nu au certitudinea, că ar fi puțin probabil ca acel nenorocit să-i lase un telefon la îndemână. Și le-am spus: dar nu verificați?!”, a adăugat unchiul fetei.

Acesta a declarat că victima a sunat la 112 a doua zi după răpire, la ora 11, și că a reușit să își descrie starea și locul în care se afla, fără a putea da o adresă exactă.

Victima le-a spus polițiștilor „că este legată cu o sârmă de picioare, că a fost violată, că este sechestrată, că a fost bătută. Nu știa unde se află, le-a dat niște indicii. A dat un cartier din Caracal, dar se pare că nu era ăla. Fata le-a spus tot ce a putut ea, cauta adrese pe-acolo, să găsească ceva. Iar poliția, în ”înțelepciunea” lor, credeau și își închipuiau că nu este fata. Măi, ”deștepților”, dar de ce nu verificați? Luați părintele cu copilul sau cu cine vreți și verificați dacă-i așa și mergeți pe GSM-ul persoanei! Ei, în viziunea lor era puțin probabil ca un criminal să lase un telefon lângă victimă,” a relatat unchiul acesteia.

Întrebat ce au făcut totuși polițiștii după ce au ajuns la adresa exactă, acesta a răspuns că au stat ore întregi în așteptare la poartă și i-a acuzat că sunt vinovați de moartea tinerei.

„Nu a fost un moment, au fost ore întregi. N-aș vrea să greșesc, dar cred că oamenii ăștia au sângele acestui copil pe mâini. Și polițiștii, și procurorul, și judecătorul, și șeful Poliției Române, și șeful tuturor structurilor de informații, că avem atâtea prin țara asta, și ei dormeau liniștiți la ora aia. Pentru că localizarea sau indiciile că se află acolo n-au venit de la judecător, că dacă te duci la judecător deja ai indicii, haideți s-o luăm logic! Judecătorul pe la ora 3 dimineața le-a dat mandat. Și ei au zis să se ducă la 6, ca până la 6 să o omoare între timp eventual. Să intre la 6 în casă, că nu este caz de flagrant. Necitind Constituția nici judecătorul, nici procurorul, nici polițiștii, ei nu știu ce scrie în Constituție, că poți să intri, conform articolului 27, oricând dacă este în pericol viața unei persoane. Ceea ce era cazul aici. Deci, când te duci la un judecător, ca să explic totuși puțin, te duci cu adresă, cu nume, cu persoană, cu indicii, cu tot... Deci, practic, Poliția Română, timp de cel puțin de la ora 12 (noaptea - n.r.) până la ora 6 dimineața n-a intrat peste acest criminal, fata fiind în viață ieri, fiind în viață dimineață, fiind în viață când a sunat la 112 și fiind în viață când au auzit-o vecinii. Deci avem suficiente indicii că ea putea fi salvată”, a subliniat unchiul victimei.

Întrebat dacă polițiștii care erau în stradă la adresa unde s-a petrecut omorul au auzit-o pe fată țipând din casă, Alexandru Cumpănașu nu a putut confirma personal, ci doar din auzite, însă a spus că este sigur că polițiștii erau deja ajunși la momentul crimei, care s-a petrecut cu ei la poartă.

„Așa am înțeles (că polițiștii care stăteau în stradă o auzeau pe victimă țipând -n.r.). Nu vreau să... cu siguranță vă pot spune un lucru: ei erau în stradă și ea era înăuntru omorâtă sau pe cale să fie omorâtă. Asta este o certitudine. Că au auzit-o țipând, că n-au auzit-o, nu știu, astea sunt chestiuni pe care le putem specula, eu nu vreau, aș fi acuzat de subiectivism. Un lucru este cert: Da, ei erau în stradă, pentru că au ieșit vecinii să le spună: se aud țipete, ce căutați aici, ce faceți? Avem situația sub control, le-au spus polițiștii, intrați în case, vecinilor, lăsați că ne ocupăm noi! Ei erau în stradă, în fața reședinței, până a bătut ceasul ora 6. De ce să intre peste criminal să îl deranjeze? Acești nemernici au sângele copilului ăstuia pe mâinile lor!”, a explicat, revoltat, unchiul fetei.

Motivul pentru care fata avea telefonul cu ea era că plecase din localitatea respectivă până la Caracal pentru a se întâlni cu prietenul ei. Unchiul acesteia nu știe cum a făcut rost de celălalt telefon. Întrebat de ce autoritățile nu au localizat-o după ce fata a sunat la 112 din locul unde fusese sechestrată și de ce a bâjbâit STS-ul atât de mult în a furniza adresa exactă, Alexandru Cumpănașu a spus că nu știe să explice tehnic de ce, dar că personal nu găsește nici o scuză pentru furnizarea a trei locații diferite Poliției, care să se ducă orbește în altă parte decât acolo unde se afla criminalul, când tu, pe ceea ce ți-a dat ție Poliția și D.O.S.-ul (Direcția de Operațiuni Speciale - n.r.), trebuia să localizezi fix unde trebuia să intre. Dacă intrau de la ora în care S.T.S. a trimis prima localizare, era în viață, asta cu certitudine vi-o spun!”, a adăugat Alexandru Cumpănașu. 

Conform acestuia, victima „a fost disperată și curajoasă. Vă dați seama, la 15 ani, să fii bătută, violată, schingiuită și, cu toate astea, tu să-ți pui speranța, să vorbești 20 de minute la telefon cu oamenii legii. Care oameni ai legii? Care lege? Constituția se pare că nu înseamnă nimic pentru ei. Constituția, legea supremă, spune că intri oricând, și tu stai pe la porți, stai pe la colțuri... Nu, îmi pare rău: Șeful Poliției, șeful S.T.S.-ului, procurorii de caz, toți cei care au acționat în cazul ăla trebuie să își dea demisia de sus până jos, altfel, îmi pare rău, nimeni nu va da un exemplu. A fost răpită o altă fată tot în aceeași localitate, de către aceeași persoană. Ce au făcut în perioada asta? Ce au făcut, că nu au făcut nimica, nu am văzut de la Poliție nici un rezultat, nu l-au prins, nu au avut indicii, nu stăteau după el... Dacă nu era o presiune publică uriașă în această perioadă, oamenii ăștia nu își făceau nici măcar acum datoria, oamenii aceștia nu se mobilizau să localizeze acest monstru, că puteau s-o facă și atunci. N-a fost cu nimic diferită situația: tot la ocazie, tot o fată, tot luată, tot răpită, tot omorâtă, tot violată, tot... Și atunci, despre ce instituții vorbim?”

Alexandru Cumpănașu a anunțat că intenționează să depună plângere penală împotriva șefului Poliției Române, a directorului S.T.S., a judecătorului, a procurorului de caz, a ofițerilor care au acționat la fața locului.

„Păi cum adică tu, judecător, ți se vine cu o asemenea chestiune, care se știa deja în orașul ăla. Are 40 de mii de locuitori, am copilărit acolo, în orașul ăla se știa deja de toată oroare asta și tu, judecător, stai să te gândești dacă dai mandat? Că înțeleg că două ore i-a luat să delibereze cum să facă, ce să facă. Nu, pentru fiecare în parte, va trebui să răspundă. Nu încălzește familia acest lucru, dar nici să-i lăsăm așa. (...) Nu mai încălzește pe nimeni că oamenii ăștia acuma își exprimă compasiunea. Să-și exprime compasiunea oamenii de pe stradă, mamele și tații tuturor fetelor și băieților din țara asta care mâine pot fi în aceeași situație. Nemernicii ăștia care au acționat, de la Ministerul de Interne până la Ministerul Public și până la S.T.S. să nu-mi spună mie că ei își exprimă compasiunea! Ei să se ducă acolo unde le e locul!”, a concluzionat unchiul victimei.

Întrebat dacă familia a fost ținută la curent de autorități cu evoluția investigației, Alexandru Cumpănașu a răspuns că parțial da, la modul superficial și pentru chestiuni minore, și consideră că mai mult familia a ținut contactul cu autoritățile. Acesta se arată consternat că rudele nici măcar nu au fost chemate până la un moment dat la confruntare, să confirme dacă vocea din apelul de la 112 este a Alexandrei Măceșanu sau nu.  

Unchiul fetei se declară hotărât să meargă până la capăt cu plângerile penale împotriva tuturor celor răspunzători de eșecul operațiunii de salvare a victimei, declarând că nu-l încălzesc cu nimic compătimirea și condoleanțele exprimate. Alexandru Cumpănașu este implicat activ în cadrul societății civile, președintele Asociației pentru Implementarea Democrației și al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, realizator al emisiunii Ambasador România de la Realitatea TV.