ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UPDATE Președintele executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda, a reacționat la aflarea sentinței:

"Eu cred că este o pedeapsă exemplară, având în vedere vârsta lui vișinescu. Justiția nu are vârstă. O consecință a acestei pedepse este că alții mai tineri învață că istoria nu se face din amnezii, ci din fapte asumate personal.

Este o condamnare concretă, dar și una simbolică. Dacă suferința celor de la Râmnicu Sărat costă 300.000 de euro, atunci trăiesc o mare dezamăgire. Sper ca rudele victimelor să folosească banii pentru prezervarea unei culturi a memoriei, pentru că altfel nu este în regulă.
E limpede că procesul lui Vișinescu nu e suficient, dar e limpede că este un început.Să vedem în această decizie a instanței un început de posibilă justiție pe mai departe".


 

Alexandru Vișinescu, personaj care a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat din anul 1956 până în 1963, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, au hotărât magistrații Curții de Apel București. Decizia nu este definitivă.

Fostul gardian este acuzat de crime împotriva umanității, dar decizia nu este definitivă.De asemenea, magistrații au stabilit că, în următorii cinci ani după executarea pedepsei, să îi fie interzise toate drepturile.

Alexandru Vișinescu a fost degradat, el deținând gradul de locotenent în rezervă. Acesta va trebui să plătească despăgubiri de 300.000 de euro victimelor.

La ultimul termen de judecată, procurorii au cerut închisoarea pe viață pentru Alexandru vișinescu.