ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fosta șefă a DIICOT vorbește despre viața în arest și insistă că este victima unei răzbunări din partea Laurei Codruța Kovesi și a lui Florian Coldea, fostul prim adjunct al directorului SRI.

Pe 21 ianuarie, ea a fost condamnată de instanța supremă la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului, iar în noiembrie 2016, la 4 ani cu executare, în alt dosar, tot pentru aceeași infracțiune. Deciziile nu sunt definitive. Bica este cercetată și în alte dosare.

„Mă consider ținta unei răzbunări, a doamnei Kovesi și a domnului Coldea. Termenul de victimă nu l-aș asocia cu mine. Faptul că nu am răspuns la niște ordine, coroborat cu o rivalitate, o problemă personală între mine și Laura Codruța Kovesi, plus discuțiile și felul în care am înțeles eu să-mi exercit meseria în raport cu domnul Coldea. Probabil și faptul că eu nu am participat la acțiuni de genul celor povestite de domnul Andronic m-a adus aici. Am fost persoana nepotrivită la locul nepotrivit. Au fost tensiuni și amenințări venite din partea celor două persoane menționate. Doresc să subliniez că eu nu pun semnul de egalitate între instituții și persoane. Cred că instituțiile statului trebuie să fie puternice, dar ele trebuie să acționeze cu bună credință și cu respectarea drepturilor omului. Este evident că o luptă între o persoană și Sistem este net defavorabilă primului.”, a spus Aliba Bica pentru Evz.ro.

Aceasta a povestit un episod despre un cadru SRI care ar fi decedat în închisoare în condiții suspecte.

„Am avut un moment într-o seară, când eram la ÎCCJ cu dl. judecător Șelaru și se discuta emiterea celui de-al doilea mandat de arestare preventivă în ceea ce mă privește, când la un moment dat mi-a trecut prin cap că s-ar putea să nu mai ajung acasă. Asta pentru că domnul Șelaru, când era procuror, a arestat preventiv un fost lucrător SRI, care refuzase să execute anumite ordine. Domnul respectiv, care și-a clamat nevinovăția și tot urla din pușcărie că vrea să facă dezvăluiri și că i s-a înscenat un dosar, a murit subit în Penitenciarul Codlea. S-a spus că a făcut atac de cord la 32 de ani, fără să aibă o astfel de afecțiune constatată medical. S-a scris și în presă de acest caz. Ei bine, am simțit nevoia în acea seară să spun că sper că nu voi avea soarta ofițerului SRI.”, a mai povestit aceasta.

Alina Bica a mai vorbit și despre relația pe care DIICOT-ul a avut-o cu SRI.

„Nu am acceptat ca DIICOT să devină anexa SRI. Am colaborat legal, DIICOT este structura dedicată acestuia. Numai că modul de a colabora, în accepțiunea mea, presupunea respectarea independenței procurorului. Nu am acceptat ca DIICOT să devină anexa SRI. Am avut anumite zone pe partea de combarere a finanțării terorismului și pe zona de combatere a traficului de droguri, unde am avut bune acțiuni, dar nu am colaborat într-un alt sens. Nu am permis, în măsura în care am putut eu, ca imixtiunea lor să treacă de o anumită limită legală. Conform legii, dacă eu aș fi săvârșit vreo infracțiune, atunci SRI era instituția abilitată să semnaleze acest lucru. Nu a existat o astfel de situație și eu am crezut, firesc, că am avut o conduită corectă în trecut. A fost foarte șocant să văd că după ce am condus DIICOT un an și jumătate sunt ridicată din stradă pentru presupuse fapte comise în 2011. Dacă eu eram un infractor, cum au permis numirea mea în funcție?”, a reacționat Alina Bica.

În continuare, Alina Bica a vorbit și despre relațiile pe care aceasta le-a avut cu Laura Codruța Koveși și Florian Coldea.

„Am cunoscut-o în anul 2006, când a fost numită procuror general. Iar relația a fost una dezastruoasă. Am avut o relație bună de o săptămână, în sensul că nu m-a chemat la dumneaei. Și a fost liniște. După săptămâna respectivă au fost relații tensionate. A fost o antipatie cum găsești o dată în viață. Nu ne-am agreat de nicio culoare... Cu Florian Coldea nu a existat niciun context personal în care ne-am întâlnit și mă îndoiesc că ne vom întâlni. Este un om foarte mic.” a mai spus fostul procuror DIICOT.

Citește AICI interviul integral