ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei și fostul său consilier Dan Tăpălagă, sunt acuzați de către un ofițer SIPA că au intrat în arhiva respectivei instituții, în ianuarie 2005, de unde au luat registrul de intrări-ieșiri. Acesta mai afirmă că respectivii au stat șase ore printre dosarele secrete și nu au avut certificate ORNISS pentru acces în arhivă, deși datele erau clasificate, informează EVZ în exclusivitate.
 
Tot sursa citată prezintă și numărul dosarelor conținute în arhiva SIPA.„În finalul Notei se specifică că, pentru verificarea documentelor arhivate în anul 2006, APROXIMATIV 5.600 de UNITĂȚI DE ARHIVĂ (note, adrese, agende, etc) este nevoie de compararea opiselor cu cea a notelor din dosare”.

EVZ mai notează o serie ciudată de acțiuni a ministrului Macovei, odată cu numirea în funcție, în 29 decembrie 2004: pe 5-6 ianuarie 2005 sigilează trei birouri importante din Ministerul Justiției, iar pe 6-7 ianuarie intră în Arhiva SIPA, de la ora 20:00 împreună cu Tăpălagă, până la ora 02:00 noaptea.

„Interesant este că pretextul invocat public de către ministrul Monica Macovei și consilierul ei, Dan Tăpălagă a fost faptul că au primit informația că se încearcă incendierea arhivei. O scuză puerilă, care seamănă foarte mult cu odiseea becului care s-a ars în timpul ministrului Robert Cazanciuc și a fost nevoie de 4 oameni ca să-l schimbe, unul fiind ofițer SRI. Dacă exista cu adevărat o asemenea informație, era mult mai logic să se prezinte cu un echipaj de poliție sau un procuror. De fapt, personal, cred că este vorba despre un pretext fals, folosit de cei doi pentru a justifica vizita în miez de noapte în Arhiva SIPA”, notează Dan Andronic.

Poziția lui Dan Tăpălagă față de acest subiect:

„Am asistat în calitate de consilier la măsuri de securizare a arhivei SIPA, operațiune dispusă și realizată de ministrul Monica Macovei, în prezența unor persoane din conducerea Serviciului. Era într-o seară de vineri, la începutul lui 2005, din câte îmi amintesc, când cineva ne-a transmis informația că se încearca distrugerea/ incendierea arhivei. Macovei l-a convocat pe șeful SIPA, Ovidiu Stoian, la minister, și am plecat cu toții către sediul unde se afla arhiva SIPA.”
 
Continuarea articolului din EVZ este disponibilă AICI.