ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vești bune de la ICCJ transmise de avocata Alexandra Costan:

- chiar dacă acțiunile în anularea HG se judeca după expirarea termenului de aplicabilitate a acestora, justitiabilul are interes in susținerea acțiunii în anularea HG pana la soluționarea definitiva,

- acțiunile in anularea HG urilor pot fi soluționate conform procedurii prevazute la ordonanta președintiala din Codul de procedura civila.

În urma transarii definitive a acestor aspecte, scăpăm de "fuga judecătorilor" de prima instanta de a analiza fondul acțiunilor în anulare impotriva HG urilor.

Dacă nu știți, în multe dosare, în prima instanta cronologia evenimentelor era urmatoarea:

- cetățeanul depunea actiunea în anulare a HG ului, în perioada de aplicabilitate a HG ului,

- prima instanta stabilea primul termen de judecata, la sfintele calende, cand termenul de aplicabilitate al HG ului era deja expirat,

- MAI făcea cerere de interventie (daca nu era pârât) sau ca parat si invoca excepția lipsei de interes motivând ca HG ul nu mai e aplicabil la data soluționării acțiunii, ca și-a încetat toate efectele și cetățeanul nu mai are interes sa sustina cererea de anulare a HG ului,

- prima instanta, ca să scape de dosar, admite excepția lipsei de interes și respingea actiunea.

Mai mult, ca urmare a faptului ca Parlamentul nu a pus în acord Legea nr 55/2020 cu decizia CCR nr 392/2021, pentru respectarea dreptului de acces la instanta, putem sa cerem soluționarea acțiunilor in anularea HG conform procedurii Ordonanței presedintiale prevazute de codul de procedura civila, care ne permite soluționarea acțiunilor în terman de maxim 30 zile.

Acestea sunt efectele solutiei pronunțate de ICCJ în dosarul nr 374/57/2021 prin care s-a admis recursul formulat impotriva sentinței Curții de Apel Alba Iulia care a respins ca inadmisibila o actiune in anularea HG nr 730/2021.

În aceasta cauza, pentru anularea HG nr 730/2021 s-a invocat ca nu exista o cale procedurala eficienta care sa permită soluționarea cauzei în mod definitiv, în termenul de aplicabilitate de 30 zile a HG ului. Din acest motiv, invocând-se art 6 CEDO, pentru respectarea dreptului de acces eficient și eficace la justiție, a ându - se in vedere dispozițiile art 5 Cod procedura civila, s-a solicitat soluționarea cererii prin aplicarea termenelor procedurale scurte prevazute la ordonanta președintiala, cu înlăturarea prevederilor care nu permiteau soluționarea pe fond a acțiunii în anulare.

Curtea de Apel Alba a respins actiunea ca inadmisibila.

ICCJ, la data de 13.01.2021, cu privire la recursul formulat de reclamant a pronunțat următoarea soluție:

"Respinge excepțiile tardivității și lipsei de interes a recursului, invocate de intimatul-pârât Ministerul Afacerilor de Interne. Admite recursul formulat de reclamanta Costan Denisa Alexandra împotriva sentinței civile nr. 158 din 28 iulie 2021 a Curții de Apel Alba Iulia, Secția de contencios administrativ și fiscal. Casează sentința atacată și trimite cauza spre rejudecare. Definitivă. Pronunțată astăzi, 13 ianuarie 2022, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței"