ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 13:00 Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, miercuri, că informațiile obținute până acum în ancheta din cazul traficului de arme prezentat de postul britanic Sky News confirmă ceea ce a preconizat – un scenariu pus la cale de jurnaliștii britanici.

„În legătură cu dosarul cu armamentul: la această oră se fac percheziții în Mureș și Bistrița. Au fost identificate persoanele mascate și pe cele care au colaborat. Au fost identificate armele, s-a descoperit și autoturismul. Vor fi aduși azi pentru a fi ascultați la București, vom veni cu amănunte cu ascultarea lor”, a declarat, miercuri, Daniel Horodniceanu.

„Până la această oră se confirmă ce am preconizat – un scenariu care cred că a fost pus la cale de jurnaliștii britanici”, a adăugat șeful DIICOT. 

Știre inițială

 

Bărbații care au încercat să le vândă arme jurnaliștilor de la Sky News au fost ridicați de procurorii DIICOT, miercuri, în urma unor percheziții în județele Mureș și Bistrița-Năsăud, urmând să fie audiați.


În dosar, procurorii au început urmărirea penală pentru contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Sursele au precizat că intermediarul între presupușii traficanți și jurnaliștii de la Sky News a fost adus marți seara la DIICOT și ar fi recunoscut la audieri fapta, conform Agerpres.

Anchetatorii ar fi găsit toate armele și au descoperit că unele erau deținute legal pentru vânătoare.

Sursele citate susțin că reportajul "a fost aranjat", jurnaliștii indicându-le presupușilor traficanți inclusiv ce să spună la filmare.

De asemenea, procurorii ar fi constatat că jurnaliștii i-ar fi plătit pe presupușii traficanți.

Jurnalistul britanic care a realizat reportajul despre traficanții de arme respinge acuzațiile oficialilor români. El susține că s-a întâlnit cu traficanți români de arme pentru că i-au inspirat "încredere", iar aceștia n-ar fi fost deranjați că sunt filmați pentru că nu se tem de autorități.

Autorul controversatului reportaj a venit cu explicații. Stuart Ramsay spune că, inițial, a luat legătura cu bande de traficanți de arme din Albania, Serbia și Bosnia, dar întâlnirile au căzut pentru că respectivii nu prezentau încredere.

„Contactele noastre au dus spre un român care era membru al familiei unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat și care a confirmat că armele erau arme militare”, spune jurnalistul britanic, coform Digi 24.

Nici jurnalistul britanic nu știe exact unde a avut loc întâlnirea. Ar fi vorba de nord-vestul României, dar susține că nu poate da mai multe detalii, pentru că nu i s-a permis să filmeze în localitățile din apropiere.

„A durat aproape nouă luni pentru a aranja întâlnirea. (Dacă a fost un aranjament?) Nimeni nu poate spune cât de intensă a fost întâlnirea, am fost percheziționați, arme grele scoase la vedere, nu a fost cea mai ușoară muncă pe care am făcut-o. Și imediat ce și-au dat seama că nu voi cumpăra o armă, au împachetat și au plecat”, a precizat Stuart Ramsay.

Stuart Ramsay are și o explicație pentru faptul că presupușii traficanți de arme n-au fost deranjați de camera de filmat:

„În nicio clipă nu le-a păsat (n. red. - că pot fi identificați) pentru că, așa cum au spus ei, autoritățile locale nu reprezintă o problemă pentru ei. E o afacere, mută mii de arme...”, a spus jurnalistul englez.

Ambasada vrea să ceară postului Sky News să difuzeze un drept la replică la materialul care prezenta așa-zisele arme de asalt traficate în România.