ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională anunță că a admis cu majoritate de voturi sesizarea premierului Viorica Dăncilă și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție, generat de hotărârile Colegiului de conducere al instanței supreme, începând cu hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnați prin tragere la sorți doar 4 din cei 5 membri ai completurilor de 5 judecători. Aceasta, contrar celor prevăzute de noile modificări aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară. 

CCR spune că instanța supremă trebuie să aplice imediat decizia Curții și să refacă completurile de cinci judecători. "Înalta Curte de Casație și Justiție urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorți a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat și completat prin Legea nr.207/2018", arată CCR. 

Curtea Constituțională a dezbătut miercuri sesizarea Vioricăi Dăncilă privind conflictul juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție referitor la formarea completurilor de cinci judecători de la instanța supremă. 

Sesizarea la CCR a fost formulată de către Guvern, în contextul în care și liderul PSD, Liviu Dragnea, a susținut nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecători de la instanța supremă, un astfel de complet judecând și apelul în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, în care el a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare. 

Un complet de cinci judecători a fost cel care l-a condamnat pe liderul PSD, Liviu Dragnea, în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman.

Dragnea spunea înaintea acțiunii Guvernului la CCR că se urmărește să fie ”băgat la pușcărie” de un complet de la instanța supremă făcut cu încălcarea legii și că a vorbit cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, să facă demersuri privind desemnarea completurilor de cinci judecători de la ICCJ.  

„Vor să mă bage la pușcărie cu un complet făcut cu încălcarea legii. Legea spune că președinții completurilor sunt repartizați aleatoriu. ICCJ a adoptat o decizie prin care legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019. De ce? Ca să desemneze două complete nelegal. Vom contesta, sigur, dar tot la ei”, declara liderul PSD.