CCR respinge contestația PNL-USR-PMP: Guvernul poate emite ordonanțe

Judecătorii CCR au decis, joi, că Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară este constituțională. Curtea Constituțională a respins astfel sesizarea formulată de PNL, USR și PMP, astfel că Guvernul poate emite ordonanțe simple în lipsa Parlamentului.
Decizia a fost luată de judecătorii CCR cu unanimitate de voturi.
Valer Dorneanu, președintele CCR: „Criticile din contestație nu sunt întemeiate. Criticile în ce privește regulamentul, nu sunt chestiuni de chestiuni de constituționalitate și chestiuni pe care să le verifice CCR. În ce privește celelalte critici, că ar fi fost abordate probleme de lege organică, nici acestea nu sunt întemeiate pentru că din cuprinsul proiectului de lege nu rezultă că s-ar dori abordarea unor asemenea chestiuni”.
Opoziția a argumentat în sesizare că actul normativ permite Executivului să se substituie Legislativului și că, totodată, legea ar permite Cabinetului Grindeanu să modifice legi organice prin ordonanțe simple, ceea ce este contrar Constituției, potrivit News.ro.
Primul argument adus de contestatari legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare este că actul normativ încalcă articolul 1, alin. 4 din Constituție, care prevede că „Statul se organizează potrivit principiului separației și echilibrului puterilor - legislativă, executivă și judecătorească - în cadrul democrației constituționale”.
PNL și USR argumentează că articolul 1, alin. 4 din Constituție este încălcat pentru că Guvernul primește, prin legea de abilitare, competențe aparent egale cu puterea legislativă.
„Printr-o astfel de lege de abilitare se evită dezbaterea parlamentară cu privire la necesitatea soluțiilor preconizate prin adoptarea ordonanțelor, organul reprezentativ suprem al poporului român fiind evitat”, spun contestatarii actului normativ.
De asemenea, ei arată că delegarea competenței legislative presupune identificarea exactă a atribuțiilor Guvernului, pentru că, altfel, posibilitatea acestuia de a alege în mod discreționar intervențiile legislative ar echivala cu transformarea Guvernului în autoritate legiuitoare, concurentă cu Parlamentul.
Autorii acuză și faptul că au fost încălcate termenele regulamentare pentru depunerea amendamentelor, iar parlamentarii opoziției nu au avut astfel ocazia de a propune modificări.
Al doilea argument de neconstituționalitate pus pe masa CCR este acela că legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe ar permite Executivului să modifice inclusiv legi organice, ceea ce contravine prevederilor constituționale.
Astfel, PNL, USR și PMP spun că, potrivit legii de abilitare, Guvernul va avea dreptul să reglementeze domeniul administrației publice și dezvoltării regionale, fără a se preciza foarte clar ce anume din respectivul domeniu.
„Norma criticată este neclară, deoarece nu face distincția între autoritățile publice centrale care formează administrația publică de specialitate și autoritățile administrative autonome. Pe cale de consecință, există posibilitatea ca guvernul să procedeze la modificarea unor reglementări legale cu caracter organic privind autoritățile administrative autonome, acțiunea care ar încălca dispozițiile art. 117, alin. (3) din Constituție”, argumentează contestatarii legii.
De asemenea, PNL, USR și PMP atrag atenția și asupra faptului că Guvernul este abilitat să modifice și legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care este o lege organică, ceea ce contravine Constituției.
Un alt domeniu în care Guvernul este abilitat prin legea adoptată de Parlament să intervină și care ar presupune modificarea unor legi organice este cel al Educației. Astfel, potrivit legii de abilitare, Executivul poate interveni prin ordonanțe simple pentru reglementarea unor măsuri pentru învățământul preuniversitar, pentru reglementări în domeniul cercetării științifice și învățământului superior și pentru reglementări privind asigurarea calității în învățământul superior și pentru stimularea și încurajarea studenților.
„Conform art. 73 alin 3 lit. n) din Constituție sunt de domeniul legii organice actele normative privind organizarea generală a învățământului”, arată PNL și USR în sesizarea trimisă Curții Constituționale.
Nu în ultimul rând, inițiatorii sesizării spun că legea nu a fost corect enunțată din punctul de vedere al rigorii constituționale.
„Legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanțe nu are un caracter concis, sobru, clar și precis, care să excludă orice echivoc. Legea cuprinde norme imprecise, cu caracter general, care nu stabilesc cu exactitate măsurile legislative delegate", se arată în sesizare.
Parlamentul a adoptat joi, în procedură de urgență, proiectul de lege care prevede abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe în timpul vacanței parlamentare.
Președinții Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu-Tăriceanu, au convocat Parlamentul în sesiune extraordinară în perioada 9-31 ianuarie, fapt care face inutilă Legea de abilitare, indiferent dacă este sau nu constituțională.
Deputatul USR Nicușor Dan a declarat luni, la Parlament, că este este „rușinos și abuziv” să convoci o Cameră a Parlamentului pentru că "nu ai fost în stare să elaborezi o lege de abilitare bună”, iar sesiunea extraordinară „nu este decât un pretext” pentru ca Guvernul să poată da ordonanțe de urgență.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

EMISIUNE LIVE: Doru Paraschiv, ofițerul de informații care l-a prins cu minciuna pe Marian Enache de la CCR ÎN DIRECT la ActiveNews și Starea de Libertate. ACTUALIZARE

Tragedie șocantă: Un fost consilier USR s-a sinucis după ce a lansat pe Facebook acuzații explozive la adresa serviciilor secrete din România, aruncându-se apoi de la etajul unui bloc - VIDEO

Fabuloasa Motivare a Judecătorului Alexandru Vasile de la Ploiești prin care a fost ANULATĂ Lovitura de Stat a CCR. ”Se complică rău lucrurile...” - AVEM DOCUMENTUL
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Justiție Armată Servicii
Locații: București
Subiecte: Guvernul Grindeanu
Organizații: Curtea Constituțională a României (CCR) Partidul Mișcarea Populară (PMP) Partidul Național Liberal (PNL) Partidul Social Democrat (PSD)
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)