ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională a României a decis azi că mai multe dispoziții din Legea 303/2004 privind statutul magistraților sunt neconstituționale și a cerut redefinirea erorii judiciare și a relei credințe, dar și a gravei neglijențe.

„După o ședință maratonică, mai exact care a durat cam cât două maratoane, am reușit să ne pronunțăm cu privire la Legea referitoare la Statutul magistraților. Soluțiile au fost de respingere ca inadmisibile a unor texte care se referă la nemotivarea criticilor. Am admis o serie de critici care vizează critici intrinseci privitoare la mai multe texte din cuprinsul legii”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu.

El a precizat că mai multe dintre dispozițiile legii în cauză au fost declarate neconstituționale, criticile admise de CCR vizând mai ales răspunderea magistraților.

Criticile „au fost admise și am cerut redefinirea erorii judiciare, a relei credințe și a gravei neglijențe. Pentru altă serie de texte am respins ca neîntemeiate criticile”, a subliniat Dorneanu.

Fiind întrebat cum a soluționat CCR criticile PNL privind competența președintelui de numire a procurorilor, Dorneanu a precizat că „unele au fost respinse ca nemotivate, iar altele au fost admise și ele privesc mai buna definire a împărțirii atribuțiilor între CSM și președintele României”.

Președintele CCR a spus că urmează să se redacteze și o opinie separată, iar apoi legea va fi retrimisă Parlamentului, pentru a fi pusă în acord cu deciziile CCR.

CCR a amânat dezbaterea privind criticile aduse Legii referitoare la funcționarea CSM pentru 13 februarie.