ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională a României a decis să amâne pentru data de 30 mai decizia privind sesizarea conflictului instituțional dintre Guvern și Președinție, după ce Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruța Kovesi, procuror șef al DNA.

Astfel, CCR a dezbătut joi sesizarea Guvernului cu privire la existența unui conflict între Executiv și Președinție, în urma refuzului lui Klaus Iohannis de a-l revoca din funcție pe procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut solicitarea Guvernului, explicând în pledoaria sa în fața judecătorilor constituționali că refuzul președintelui este de natură să creeze „un blocaj instituțional”.

„Noi am considerat că refuzul președintelui de a da curs cererii de revocare din funcție a procurorului șef DNA, cu motivarea în sensul lipsei de oportunitate a măsurii, este de natură de creeze un blocaj instituțional, prin refuzul revocării, cu consecința unui conflict juridic de natură instituțională. (…) Aș mai adăuga faptul că ministrul Justiției are autoritate asupra procurorilor pe care i-o conferă articolul 132 din Constituție, are criteriile de evaluare ale activității manageriale, președintele României nu are autoritate asupra procurorilor conferită de Constituție, nu are instrumente de apreciere a activități profesionale”, a argumentat Toader.

De asemenea, Tudorel Toader a mai declarat că Laura Codruța Kovesi și-a exercitat funcția în mod discreționar și că toate cele 20 de puncte ale raportului prin care a cerut ca aceasta să plece din funcție au devenit mai actuale ca oricând.

"Între timp, cele 20 de puncte (ale raportului -n.r.) au dobândit, în opinia mea, au devenit și mai actuale și mai evidente, cu referire la activitatea managerială a procurorului șef DNA. Concluzia trasă atunci a fost aceea că procurorul șef DNA și-a exercitat și își exercită în continuare în mod discreționar funcția pe care o deține, deturnând activitatea de combatere a corupției și activitatea instituției anticorpție, deturnând practic de la rolul său constituțional și legal",a afirmat Tudorel Toader. 

Curtea Constituțională a fost sesizată în acest caz de Guvern pe 23 aprilie, după o discuție între Viorica Dăncilă și Tudorel Toader.

Klaus Iohannis a anunțat pe 16 aprilie că nu va da curs solicitării de revocare a șefei DNA, criticând raportul ministrului Justiției. Ulterior, președintele a susținut că nu există niciun conflict și niciun temei pentru o sesizare a CCR.