ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este vorba despre o nouă decizie ce aparține Curții Europene a Drepturilor Omului. Mai exact, ziariștii nu mai au voie să publice informații confidențiale din anchete penale în derulare.

Cei care fac astfel de dezvăluiri riscă amenzi usturătoare, interzicerea dreptului de a mai profesa și chiar pedeaspsa cu închisoarea.

Totul a plecat de la un caz din Elveția, petrecut în 2003. Un jurnalist a publicat informații confidențiale dintr-o anchetă penală în curs, în cazul unui accident rutier. Povestea a fost tratată pe larg în presă.
 
Nu șoferul inculpat în dosar a fost cel care l-a dat în judecată pe jurnalist, ci procurorul. Acesta l-a acuzat că a publicat informațiile confidențiale, un an mai târziu jurnalistul fiind condamnat de judecători la o lună de închisoare cu executare. De asemenea, acestuia i-a fost suspendat dreptul de a mai profesa timp de un an.

În decizia dată în această săptămână, CEDO menționează că publicarea unui asemenea articol poate influența desfășurarea anchetei, potrivit b1.ro.