ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Superior al Magistraturii confirmă verificările pe care le Inspecția judiciară le face în cazul magistrațiilor din Vaslui.

Aceste verificări pot dura 45 de zile, cu prelungire de încă 45 de zile, la cererea inspectorului care se ocupă de caz.

Însă, Inspecția judiciară nu poate constata decât dacă cei trei judecători și cei doi procurori au săvârșit vreo abatere profesională, în acest caz riscând scăderea salariului sau eliminarea din magistratură.

Inspecția judiciară face verificări din 23 iunie, când Asociația pentru Implementarea Democraţiei (AID) a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii și Parchetul General să verifice procedurile și ultima decizie pronunțată, dar și legalitatea lor, în cazul celor şapte tineri din Vaslui care au violat ore în şir o elevă.

"Inspectorii nu pot să verifice decizia pronunțată de judecători, ci conduita, circumstanțele pronunțării, argumentele, probele utilizate. Judecătorul dă hotărârea conform propriei sale conștiințe", explică avocatul Daniel Fenechiu, informează B1 TV.