ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost achitat, marți, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul în care este acuzat mărturie mincinoasă.

Totodată, instanța a decis schimbarea încadrării juridice din mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului în cea de mărturie mincinoasă. Decizia nu este definitivă, scrie Agerpres.

La ultimul termen de judecată, procurorii DNA au cerut o pedeapsă de trei de închisoare cu executare pentru Călin Popescu-Tăriceanu, susținând, în fața instanței, că președintele Senatului, la fiecare ocazie, a făcut totală abstracție de faptul că acuzațiile sunt probate temeinic, iar într-un „act de totală aroganță” a venit cu tot felul de probe sau justificări pentru menținerea propriei versiuni a relatărilor, ei considerând că acesta a avut „apărări puerile, nedemne de pregătirea superioară”.

De asemenea, anchetatorul a arătat că „obligația de a fi onest îi este total străină lui Călin Popescu-Tăriceanu”.

„Așadar, apreciem că, dincolo de orice dubiu, rezultă săvârșirea faptei, astfel că cerem condamnarea sa la pedeapsa de trei ani de închisoare cu executare. Doar așa se poate corecta comportamentul și asigurarea rolului pedepsei. La stabilirea pedepsei și cuantum aveți în vedere complexitatea faptei și impactul social produs de o astfel de faptă săvârșită de către un fost prim-ministru”, a spus reprezentantul DNA.

La rândul său, avocatul lui Călin Popescu-Tăriceanu le-a cerut magistraților să excludă procesele-verbale emise în baza mandatelor pe siguranță națională din perioada 2008 - 2014, precizând că nu au „relevanță și fundament”.

Apărătorul a mai arătat că fapta de care este acuzat clientul său nu se bazează pe probe.

Tot atunci, atât reprezentantul DNA, cât și avocatul lui Călin Popescu-Tăriceanu au solicitat instanței schimbarea încadrării juridice, și anume menținerea doar a infracțiunii de mărturie mincinoasă și eliminarea celei de favorizare a făptuitorului.

În ultimul cuvânt, președintele Senatului a afirmat că acuzațiile pe care i le aduc procurorii DNA „se bazează pe mistificări și contradicții grave".

„Toate declarațiile pe care le-am făcut au fost făcute sincer, cu bună-credință. Mă consider nevinovat și nu am dorit să îngreunez cercetarea penală sau tragerea la răspundere a inculpaților. Acuzațiile se bazează pe mistificări și contradicții grave. (...) Am detaliat și în ce a constat legătura cu Dan Andronic și durata și în ceea ce îl privește pe Tal Silberstein. Este un proces de intenție și se dorește cu totul și cu totul altceva decât scoaterea la lumină a adevărului. (...) Se fac foarte multe broderii și supoziții, care unele dintre ele nu se găsesc astăzi în rechizitoriu”, a declarat Tăriceanu.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafețe din pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată.