ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judecătorii Curții Constituționale nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată decât cu încuviințarea plenului Curții, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a decis, miercuri, Camera Deputaților.

Proiectul de lege a fost adoptat în plenul de miercuri al Camerei Deputaților cu 171 de voturi "pentru", 91 de voturi "împotrivă" și nouă abțineri, aceasta fiind prima cameră sesizată.

Reexaminarea legii 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale a fost făcută în urma deciziei Curțiii Constituționale de a admite parțial sesizarea de neconstituționalitate a PNL și USR.

Astfel a fost modificat articolul 66 din Lege care prevede, la alineatul (1) că "Judecătorii Curții Constituționale nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată penală decât cu încuviințarea plenului Curții Constituționale, la cererea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție", se arată în textul inițiativei adoptate.

Nu este însă singura modificare. Mai exact, o altă modificare adoptată de deputați ca urmare a deciziei CCR prevede că, în caz de infracțiune flagrantă, procurorul general și nu ministrul Justiției, cum era inițial, trebuie să informeze de îndată președintele Curții Constituționale de faptul că judecătorii Curții sunt reținuți și supuși percheziției.

Deputații au abrogat prevederea inițială conform căreia judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecător va putea fi numit, la reînnoirea Curții Constituționale, pentru un mandat complet de 9 ani.

Curtea Constituțională a decis în 20 martie, la sesizarea parlamentarilor PNL și USR, că unele dispoziții din legea de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale sunt neconstituționale.

Camera Deputaților este prima sesizată cu acest proiect, Senatul fiind for decizional.