ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Corina Corbu, a anunțat printr-un comunicat că a dispus verificarea modului în care a fost făcută repartizarea aleatorie în cazul dosarului „Ferma Băneasa”.
 
Soluția în dosarul „Ferma Băneasa” a fost dată de un complet format din judecătorii Ionuț Matei, Florentina Dragomir și Alina Ioana Ilie.

Iată textul comunicatului:

„Având în vedere aspectele vehiculate în spațiul public, privind modalitatea de repartizare aleatorie a dosarului penal nr.345/64/2016, precum și, în general, referitor la respectarea dispozițiilor legale și regulamentare privind repartizarea aleatorie a cauzelor la nivelul instanței supreme, în scopul cercetării cu celeritate a tuturor chestiunilor astfel invocate, pentru asigurarea încrederii publicului în Înalta Curte de Casație și Justiție și pentru apărarea prestigiului acesteia, prin ordinele de serviciu emise la data de 21.12.2020, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a dispus verificări cu următorul obiect:


– În prima fază, derulată în perioada 28-30.12.2020, se va verifica respectarea dispozițiilor legale și regulamentare privind repartizarea aleatorie a dosarului penal nr.345/64/2016.

– În a doua fază, derulată în perioada 04-18 ianuarie 2020, se vor efectua verificări cu același obiect la nivelul tuturor secțiilor și formațiunilor de judecată ale Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Totodată, în ceea ce privește dosarele penale va fi verificată respectarea termenelor privind transmiterea/primirea dosarelor la/de la parchet pentru motivarea căilor de atac.


 Verificările vor fi efectuate de către vicepreședinții Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu sprijinul logistic și tehnic al prim-magistratului asistent al instanței supreme și al compartimentului IT. Rezultatele ambelor verificări vor fi făcute publice.”

Verificările repartizării aleatorii vor fi făcute de vicepreședinții Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu sprijinul logistic și tehnic al prim-magistratului asistent al Instanței supreme și al Compartimentului IT.
 
Recenta sentință din acest dosar ridică foarte mari semne de întrebare cu privire la mai multe aspecte, printre care și cel al modului în care a fost repartizat către ceea ce presa numește „Completul negru”, iar una dintre condamnări, cea a avocatului Robert Roșu de la firma TZA, a declanșat ample proteste ale avocaților din toată țara, scrie EVZ.

Unele dintre acestea au luat forma unor postări pe rețelele de socializare, altele, fără precedent, s-au desfășurat la Palatul de Justiție din București și în fața Curții de Apel Cluj.

Avocații au arătat, în protestele lor, că a condamna un apărător pentru faptul că-și face meseria în favoare clientului său reprezintă un semnal extrem de grav de abuz.