ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judecătorii Curții Constituționale sunt ca și călugării - se întâlnesc fără să se cunoască, trăiesc fără să se iubească și mor fără să se plângă, spune fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, într-un interviu pentru News.ro.

Judecătorul constituțional, care a fost atât senator, cât și deputat înainte de a ajunge la CCR, în 2007, vorbește în interviu și de pensia specială de parlamentar pe care a cerut-o. Zegrean spune că, deși indemnizația unui judecător la CCR pare mare raportat la cât câștigă populația, acesta are cel mai mic salariu raportat la toate curțile constituționale europene.

Reporter: Aveți venituri mari pentru România și, cu toate acestea, v-ați depus și actele pentru pensia specială pentru parlamentari. Întreb, deși nu-i tocmai elegant, ce faceți cu 6.500 de euro pe lună?

Augustin Zegrean: N-am atâția!

Reporter: Așa scrie în declarația de avere.

Augustin Zegrean: Nu știu dacă-s atâția. Oricum, începând de azi într-o lună, de la Curte nu vor mai fi atâta de mari veniturile, vor fi mult mai mici, astfel că... Apropo de venituri mari, avem salarii mari, dar nu avem cele mai mari salarii din țară, la justiție sunt mai mari decât la noi. Din Curțile Constituționale europene avem cel mai mic salariu. O să spuneți că nemții au mult, dar sunt țări mici, cum este Slovacia, de exemplu, în care judecătorii au 12.000 de euro pe lună. Sau Albania, care sigur nu are PIB-ul mai mare decât al României. Nu cred că sunt prea mari salariile. Pe un neamț, dacă-l întrebi cât te plătește patronul, îți răspunde: "Cât merit".

Reporter: Dumneavoastră meritați salariile?

Augustin Zegrean: Da, și cred că și mai mult. Sigur că, raportat la ce câștigă populația, este mult. Dar ce să facem noi? Nu știu ce să zic, prefer să nu vorbesc despre asta.

Interviul integral pe News.ro.